Uzbudljiva avantura: Biciklom preko Vranice pored izvora rijeke Vrbas

  Uzbudljiva avantura: Biciklom preko Vranice pored izvora rijeke Vrbas

  Sam geografski položaj i konfiguracija terena Fojnice i njene okoline su više nego odličan preduslov za rekreativni brdski biciklizam.

  Planina Vranica je područje koje svaki biciklista svakako mora posjetiti. Najpoznatija je to rudna planina u Bosni i Hercegovini, između Fojnice i Gornjeg Vakufa. Nalazi se na razvođu između rijeka Vrbasa i Bosne. To je pitoma planina, s dosta pašnjaka, površinskih voda i nekoliko vrhova preko 2.000 m n/v, a najviši se zove Nadkrstac s nadmorskom visinom od 2.110 m n/v.

  Jedna od najinteresantnijih tura pomenute ljepotice je staza Vrtača-Sikira-izvor Vrbasa-Brusnica. Ova staza posebna je zbog toga što se prolazi i pored izvora rijeke Vrbas koji nastaje od dva vrela na planini Zec, koja je ogranak Vranice, i nalazi se na 1.715 metara nadmorske visine. Na Vranici inače ima dosta izvora od kojih je među interesantnijim upravo Sikirski potok kraj kojeg prolazi ova staza, a postoji još dosta slapova, pećina i jama…

  Pored svoje neupitne ljepote, Vranica ima i drugo divlje i opasno lice pa vam stoga preporučujemo da prije polaska kontaktirate domaćine i vodiče brdsko-biciklističkog kluba “Triton” Fojnica.

  Fotografijama i 3D prikazom vas vodimo na ovu dosta zahtjevnu ali zaista uzbudljivu i fantastičnu avanturu, jednim dijelom planine Vranice.

  S. Hodžić, Furaj.ba

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  PROKOŠKO JEZERO, ODMOR ZA DUŠU I TIJELO

  10 RAZLOGA ZAŠTO TREBA DOĆI U FOJNICU