Veličanstveni stadioni izgrađeni za Svjetsko prvenstvo u Kataru

Svjetsko prvenstvo u Kataru traje od 20. novembra do 18. decembra

Foto: Furaj.ba

Stadiona ipak nije previše

Nakon informacije da će u cjelokupan projekat biti uloženo 200 miliona dolara, mnogi ljudi su mislili da će na Svjetskom prvenstvu biti 20-ak stadiona na kojima publika može prisustvovati utakmicama.

Međutim, Katar je postavio samo osam stadiona za domaćinstvo FIFA 2022, što je najmanji broj mjesta za Svjetsko prvenstvo u posljednjih nekoliko godina. Osam stadiona iz pet gradova bit će domaćini utakmica Svjetskog prvenstva 2022. godine. Samo se u Argentini davne 1978. godine svjetsko prvenstvo održalo na šest stadiona.

Samo jedan od katarskih stadiona je renoviran dok je ostalih sedam potpuno novoizgrađeno. To je ujedno i glavni razlog zbog kojeg je ovoliko investiranje bilo potrebno. Kako bi savladali vrućinu, Katarci su se obavezali da će stadione opremiti sistemima za hlađenje zraka koji održavaju temperaturu ne više od plus 27 stepeni Celzijusa.

Najveći od svih, stadion Lusail Aykonik prima 86.000 gledalaca i bit će domaćin finala Svjetskog prvenstva 2022. 18. decembra 2022. godine.

Osam stadiona za Svjetsko prvenstvo

Stadion Al Bayt

Jedinstveni stadion sa svojom džinovskom strukturom šatora koja pokriva cijeli stadion nazvan je po bayt al sha’aru – šatorima koje su historijski koristili nomadski narodi u Kataru i regiji Zaljeva.

Dizajn stadiona odaje počast prošlosti i sadašnjosti Katara, a istovremeno je model zelenog razvoja i održivosti. Isporučen je od Aspire Zone Foundation i može primiti do 60.000 gledalaca.

Nakon prvenstva, gornji dio stadiona će biti rastavljen, a uklonjena sjedišta će biti donirana drugim zemljama.

Stadion Ahmad Bin Ali

Stadion Al-Rayyan, smješten u Al Rayyanu, nedaleko od Dohe, odražava katarsku kulturu kroz svoju “spektakularnu valovitu fasadu”. Za potrebe prvenstva proširit će se kako bi primio 40.000 gledalaca koristeći modularne elemente koji formiraju gornji nivo.

Nakon prvenstva će biti smanjen na skoro 20.000 mjesta, a uklonjena mjesta će biti data projektima razvoja fudbala u inostranstvu.

Stadion Al Janoub

Smješten u Al Wakrah-u, 18 kilometara udaljen od Dohe, ovaj stadion ima kapacitet od 40.000 gledalaca i dio je šireg sportskog kompleksa koji sadrži biciklističke i konjičke staze, trgovine, restorane i sportske klubove.

Nakon FIFA Svjetskog prvenstva, kapacitet stadiona će biti smanjen na 20.000 mjesta, što će garantovati električnu atmosferu za njihove utakmice katarske lige.

Međunarodni stadion Khalifa

Stadion koji uključuje široke lukove i djelomično natkrivene tribine, središnji je dio Aspire Zone, sportskog kompleksa koji uključuje Aspire akademije za sportsku izvrnost, Hamad vodeni centar, ASPETAR bolnicu sportske medicine i mnoge druge sportske objekte.

Stadion katarske fondacije

Novi stadion Education City nalazi se usred nekoliko univerzitetskih kampusa svjetske klase u katarskom globalnom centru izvrsnosti – Education City.

Stadion može primiti do 40.000 gledalaca, a ima oblik nazubljenog dijamanta. Lahko je dostupan za ljubitelje cestom ili metroom. Nakon FIFA Svjetskog prvenstva, stadion će zadržati 25.000 mjesta za korištenje univerzitetskim atletskim timovima.

Stadion Lusail

Smješten u dijelu Al Daayen koji je dio razvijenog Lusail Cityja, novi stadion Lusail jedan je od glavnih stadiona katarskog Svjetskog prvenstva i bit će domaćin završne ceremonije turnira 2022. godine.

Navijači će doći do igara putem nadograđenih puteva, Doha Metro ili Lusail Light Rail Transit sistema, a svoje vrijeme mogu provoditi u različitim parkovima ili u tematskom parku.

Stadion Ras Abu Aboud

Projekat stadiona Ras Abu Aboud je pionirski projekat u svijetu izgradnje sportskih stadiona. Izgrađen od transportnih kontejnera, ovaj stadion će biti u potpunosti demontiran, a materijali koji su korišteni u izgradnji ponovo će se koristiti.

Stadion se nalazi nekoliko minuta od međunarodnog aerodroma Hamad i gleda na obalu Zaljeva i fascinantnu scenu nebodera West Baya.

Stadion Al Thumama

Stadion Al Thumama je posebna arapska arhitektonska ikona, jer je inspirisana tradicionalnom qahfiya (kapa koja se nosi ispod Ghutre i Egala) u arapskom svijetu. Ovaj dizajn je odabran jer je kulturna zajednička karakteristika Arapa u arapskom svijetu. Dakle, izražava dubinu arapske civilizacije i isprepleteno kulturno-istorijsko naslijeđe arapskih zemalja.

Stadion se nalazi u južnim okruzima Dohe, nekoliko minuta udaljen od međunarodnog aerodroma Hamad, i ima kapacitet od najmanje 40.000 mjesta koji će nakon turnira biti smanjen na 20.000 i doniran zemljama u razvoju.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

LUKSUZNI GRAD S PET ZVJEZDICA

AERODROM U DOHI – Hamad International Airport

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content