Vlašić – Ski cjenovnik za sezonu 2023/24

Zimska turistička sezona 2023/2024. zvanično je otvarena 15. decembra na području Srednjobosanskog kantona uz sadržajan zabavni program gdje je veliki broj posjetilaca i turista iz regije uživalo u zimskoj planinskoj idili.

U nastavku možete vidjeti Vlašić – Ski cjenovnik za ski pass koji se nije mijenjao od prošle godine.

Vlašić - Furaj.ba
Vlašić; Foto: Furaj.ba

Foto: Furaj.ba

Vlašić je od glavnog grada Bosne i Hercegovine udaljen 120 km, od Jadranske obale oko 200 km, a od Zagreba i Beograda oko 300 km. Najčešći gosti, osim domaćih skijaša iz okolice, su Hrvati i Slovenci koji uživaju u opuštenoj i ugodnoj atmosferi što je odličan preduslov za kvalitetan odmor i uživanje na snijegu.

Nova godina na Vlašiću

Ovih dana Vlašić se priprema za novogodišnje praznike. U više ugostiteljskih objekata se planira organizovati doček nove godine uz bogat zabavni program kao i na centralnom platou Babanovca kao javan i besplatan događaj.

Tradicionalno planina Vlašić je omiljeno odredište u periodu novogodišnjih praznika gdje se očekuje veći broj gostiju iz BiH, regije i dijaspore. Trenutno su smještajni kapaciteti skoro pa popunjeni.

Skijališta

Skijaška infrastruktura na Vlašiću posjeduje 11km ski staza za pretežno rekreativno skijanje. Vlašić je planinska destinacija zanimljiva kako za jednodnevne izlete tako i za duže boravke. 

Ski centar Babanovac raspolaže s 5 skijaških liftova, staze za hodanje na skijama u ukupnoj dužini od 15 km i s 4 skakaonice. Na Vlašiću ima 10 500 m uređenih staza, većinom plavo-crvenog karaktera, od čega su dvije lahke, dvije poluteške. Maksimalna visinska razlika je 15% (1200m/1570m). Najduža staza na Vlašiću iznosi 3800m. Jedna od staza prolazi kroz centar mjesta i nastavlja prema polaznoj stanici lifta. Skijanje kroz ulicu, koja je zimi zatvorena za automobile, pravi je doživljaj. No, ovdje je ipak potreban oprez, jer ima mnogo djece koja se sankaju.

Malo pored navedenog mjesta se nastavlja još jedna žičara – Markovac (1.345 – 1.525 mnv), koja vodi prema najvišoj tački skijališta. U asortimanu Vlašića postoji i ski lift “Ugar”, koji nažalost već neko vrijeme nije u funkciji.

Ski-lift “Babanovac” (kao i “Baby” ski lift) opremljen je također reflektorima za noćno skijanje koja se pale srijedom, petkom, subotom od 18:30h do 21:30h. Ski karta za noćno skijanje se posebno kupuje. U funkciji su i snježni topovi.

Foto: Furaj.ba

Skijališta na Babanovcu su idealna kako za duže boravke tako i za vikend i jednodnevne posjete za ljude iz okoline. Skijaši početnici imaju odlične uvjete za prve korake na skijama, dok oni napredniji u kratkom vremenu mogu savladati sve staze. Iskusni skijaši ukoliko im nestane izazova mogu uživati u širokoj ponudi  luksuznog SPA-wellness hotela s 5 zvjezdica.

Kompletan Vlašićki plato, osim hotelskih i pansionskih objekata, nudi i privatne kuće, vikendice i apartmane za turiste ne samo na području Babanovca nego i u zonama gornjeg toka rijeke Ugar, Gostilja i Galice. Također, više planinarskih domova se koristi u turističke svrhe. Osim skijanja Vlašić posjeduje niz prostora za sankanje i druge aktivnosti na snijegu, a za ljubitelje pješačenja i planinarenja u zimskom periodu preporučujemo područja Devečana i Galice odakle se pružaju fascinantni pogledi na Lašvansku dolinu.

Vlašić – Ski cjenovnik 2023/2024

Ski-lift Babanovac 

Dnevna karta je  32,00 KM, poludnevna karta je 25,00 KM i karta za noćno skijanje  iznosi  25,00 KM.

Cijene na Baby liftu su: dnevna karta 20,00 KM i poludnevna karta je 15,00KM.

Zato što jedan članak nije dovoljan

VLAŠIĆ

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content