Vodopad Bereg – biser Rogatice u kojeg se zaljubite na prvi pogled

Istočna Bosna, kao i ostatak zemlje, prepuna je bisera prirode. Jedan od njih je vodopad Bereg koji se nalazi u mjestu Rakitnica nadomak Rogatice.

Foto: Mustafa Ibrahimi

Fotografije: Mustafa Ibrahimi

Vodopad Bereg u svoj svojoj ljepoti smjestio se na ušću rijeke Bereg u rijeku Rakitnicu. Tu je rijeka Bereg formirala sedrenu barijeru i načinila veličanstven vodopad. Voda tu pjenuša, bistra i hladna, te se u obliku vodene zavjese obrušava sa visine oko 10 do 12 metara u duboki vodeni amfiteatar, odnosno sedrenu kadu.

Na dnu tog amfiteatra formiralo se tirkizno jezerce duboko oko dva metra, okruženo sedrenim blokovima.

Kada nisu ljetne vrućine, sa strane se formira i više manjih vodopada, odnosno dok rijeka ima veću količinu vode.

Foto: Mustafa Ibrahimi

Čitav prostor oko vodopada predstavlja pravu malu oazu netaknute prirode, čija ljepota očarava, a samo mjesto je idealno za opuštanje i odmor u prirodi.

Tokom ljetnih mjeseci ovdje ćete zateći i mnogo kupača, pa se možete i sami osvježiti.

Kako doći?

Vodopad se nalazi na oko 60 kilometara udaljenosti od Sarajeva, a tek nekih 10 kilometara od Rogatice.

Do samog vodopada ćete doći tako što ćete se u mjestu Kovalj isključiti sa magistralnog puta Sarajevo – Rogatica i skrenuti u selo Lepenica, tj. skrenuti lijevo ako idete iz prvca Sarajeva ili desno iz pravca Rogatice. Kad skrenete u Lepenicu idete pravo kako vas cesta vodi sve do mjesta Guždelji, gdje skrenete lijevo. Od tog mjesta proći ćete pored divne vodenice nazvane mlin Sorak koji će vas svojom ljepotom natjerati da stanete, te napravite koju fotografiju i razgledate tu ljepotu.

Od samog mlina put vas vodi pravo do sljedeće raskrsnice na kojoj glavni put nastavlja gore u brdo prema selu Zakomo, a vi ćete u potrazi za samim vodopadom nastaviti makadamskim putem prema selu Rakitnica, gdje se i nalazi vodopad. Kad dođete u selo automobil možete ostaviti kod same džamije i onda sa mještanima doći do vodopada ili ako želite sami istražiti put automobil možete ostaviti kod mosta i onda kroz grmlje malim puteljkom imate 3-5 minuta hoda do samog vodopada.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content