7 pravila iskusnih planinara za planinarenje zimi

  7 pravila iskusnih planinara za planinarenje zimi

  O benefitima planinarenja zimi već smo pisali. Pa ako vas je to ponukalo da odete “nebu pod oblake” i osjetite čari planine pod snježnim pokrivačem, onda vam savjetujemo da se konsultujete ili poslušate pravila iskusnih planinara koja vam donosimo.

  Foto: Pixabay/Ilustracija

  Dobro se obucite

  Odjeća i obuća prilagođena zimskim uslovima temelj su kvalitetne pripreme za planinarenje. Pravilo da je manje zapravo više u ovom slučaju ipak ne vrijedi. Obucite se slojevito i radije na sebi imajte i sloj više, nego da osjetite posljedice izlaganja minusima, snijegu i vjetru. Najpotrebnije stvari za planinu su: deblje duge hlače ili planinarske pumperice, majica od flisa visokog ovratnika, potkošulja (po mogućnosti od termo materijala), barem dva para čarapa ili dokoljenki (tanje i deblje), topla, postavljena i otporna zimska jakna (GORE-TEX), kvalitetne i vodonepropusne gojzerice, kapa, šal i rukavice, te skijaške naočale s UV zaštitom. I naravno, u ruksak spremite i dodatnu odjeću! Upamtite, ako se i smočite, iskoristite trik iskusnih planinara i put nastavite u onome što već nosite. Presvucite se kad dođete do planinarskog doma ili se utaborite i složite šator. Time se nećete dovesti u situaciju da pri ruci nemate nijedan komad suhe odjeće.

  Provjerite vremensku prognozu

  Kada planirate u planine zimi, u obzir uvijek i prije svega uzmite i vremenske prilike. Planina može biti nemilosrdna i mnogo hladnija od gradskih središta. Zato je najbolje da prognozu pratite do samog polaska, a pritom provjerite što detaljnije internet stranice, poput one norveškog Meteorološkog instituta.

  Ponesite zalihe hrane i napitaka

  To možda već znate, ali nije na odmet ni ponoviti. Sa sobom uvijek imajte sendviče, grickalice i voće, a u ruksak obavezno spakirajte i dvije termoske. Jednu napunite toplom, okrepljujućom supom, a drugu omiljenim vrućim čajem. Sigurno će vam dobro doći.

  Krenite dovoljno rano

  Kad odredite povoljan dan i sve isplanirate, nemojte propustiti priliku da iskoristite svaki trenutak. Raniji će vam polazak omogućiti da najljepši dio dana provedete u prirodi, ali i da na vrijeme (dok još ima ponešto dnevnog svjetla) krenete kući ili putem planinarskog doma.

  Povedite društvo

  Iako se čovjek ponekad osjeća oslobađajuće i ugodno u samoći, ako niste iskusni s planinskim visinama i nepredvidljivom prirodom, radije svoju avanturu podijelite s nekim ko jest. Osjećat ćete se sigurnije i bezbrižnije, a pritom i uživati u društvu.

  Opremite se za nenadane situacije

  Konstantan oprez prvo je pravilo koje morate usvojiti, ali za siguran i ugodan pohod na planinu ništa manje bitni nisu ni ovi detalji. Ako se namjeravate kretati po (blagim) nagibima, svakako uložite u kvalitetne i lagane dereze, štapove i cepin.

  Dobro dođe i eksterni punjač baterije mobitela, mapa područja po kojem planinarite te, za svaki slučaj, kompas. U ruksaku ponesite i pokoji flaster i zavoj, kremu za sunčanje, univerzalnu nevenovu mast i provjereno dobar analgetik. Ne želite valjda da vam glavobolja pokvari doživljaj koji dugo planirate?

  Ako treba, odustanite na vrijeme

  Ne kaže se uzalud da pametniji popušta. Dogodi li vam se da i uz svu pripremu niste sigurni hoće li vam odlazak na planinarenje ispuniti očekivanja, jednostavno odustanite. Naći će se drugih, pouzdanijih prilika za dobar provod i punjenje baterija u prirodi.

  NAPOMENA: VIŠE SAVJETA POTRAŽITE OD ISKUSNIH PLANINARA.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  ZAŠTO TREBATE PLANINARITI ZIMI

  SVE ŠTO VAM JE POTREBNO ZA PLANINARENJE

  PLANINARI PREPORUČUJU NAJLJEPŠE PLANINSKE STAZE U BOSNI I HERCEGOVINI

  TOP 5 NAJLJEPŠIH DESTINACIJA ZA PLANINARENJE U BOSNI I HERCEGOVINI

  MULTIMEDIJALNI VODIČ “PLANINE BOSNE I HERCEGOVINE – 50 IZABRANIH USPONA”