Planinarenje zimi, da ili ne?

Snježni prekrivač već je prekrio mnoge planinske vrhove i vrijeme je da otkrijete koje benefite donosi planinarenje zimi

Kolona na Prenj; Foto: Dženad Džino

Kada to čuju, mnogi misle da im je snijeg prepreka za planinarenje, no ako pitate planinare – odlazak na planinu po zimi i snijegu je nešto najbolje što postoji.

Najprije, odlazak na planinu zimi ima nekoliko prednosti. Planinarske staze su prazne i možete istinski uživati u prirodi i planinskim krajolicima, bez gužvi koje bi vas ometale u tome. A onda neprocjenjiv osjećaj – tišina u šumi prekrivenoj snijegom! Kada to jednom doživite, željet ćete uvijek i iznova.

Ono po čemu se razlikuje zimsko planinarenje od onog u drugim godišnjim dobama je priprema i planiranje. Dani su kraći, pa morate razmišljati o tome prilikom izbora staze i vremena polaska na planinu. Stoga, ako želite ići na dužu stazu, budite spremni ustati ranom zorom, kako biste izbjegli da vas noć uhvati na planini. Trebate računati da po snijegu hodate sporije svakako.

A onda je tu zatim i oblačenje za planinarenje. Potrebna vam je slojevita i kvalitetna odjeća kako biste se zaštitili od hladnoće, pravljena od materijala u kojima ćete biti suhi i ako se oznojite.

Tu je još i nekoliko prednosti zbog kojih biste morali zimi planinariti:

1. Kalorije se prže

Studije su pokazale da osobe koje planinare na temperaturama od -5 do -10 stepeni Celzijusa troše gotovo 35 posto više kalorija nego oni koji idu na planinarenje kad je 10 stepeni iznad nule. To je zbog toga što tijelo troši više energije kako bi se održalo toplim, a i teže je hodati po snijegu.

2. Jačanje mišića

Studija koju je provela Ocobosk proučavala je sastav tijela ispitanika koji su provodili 3-4 mjeseca treninga na otvorenom tokom zime. Za razliku od muškaraca, kod žena je zabilježen porast mišićne mase, čak i u slučajevima kad su bile u kalorijskom deficitu. Autorica je rezultate studije pojasnila činjenicom da žene imaju više masnoga tkiva koje su u ovom slučaju mogle koristiti kao gorivo za aktivnost.

3. Potrošnja masnog tkiva

Dok provodite vrijeme na hladnom, vaš organizam proizvodi smeđe masne stanice, vrstu tkiva koje je bogato mitohondrijima koji troše kalorije. Stoga, što više vremena provedete na otvorenom i hladnom, to ćete više smeđih masnih stanica razviti. Da bi dokazali ovu tezu, Lee i saradnici su proveli studiju u kojoj su ispitanicima temperaturu sobe u kojoj spavaju spustili s 23 na 20 stepeni Celzijevih. Nakon mjesec dana spavanja u malo hladnijoj prostoriji, zabilježen im je 42 postotni porast broja smeđih masnih stanica. Također, potvrđeno je i da hladnije temperature povećavaju proizvodnju irisina, hormona koji se izlučuje tokom treninga, a koji sudjeluje u potrošnji kalorija.

Sve nabrojano treba vam biti razlog da prvi sljedeći slobodan dan iskoristite za planinarenje i boravak u prirodi. Vratit ćete se zdravo umorni i s nizom pozitivnih učinaka na tijelo.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

7 PRAVILA ISKUSNIH PLANINARA ZA PLANINARENJE ZIMI

SVE ŠTO VAM JE POTREBNO ZA PLANINARENJE

PLANINARI PREPORUČUJU NAJLJEPŠE PLANINSKE STAZE U BOSNI I HERCEGOVINI

TOP 5 NAJLJEPŠIH DESTINACIJA ZA PLANINARENJE U BOSNI I HERCEGOVINI

MULTIMEDIJALNI VODIČ “PLANINE BOSNE I HERCEGOVINE – 50 IZABRANIH USPONA”

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content