Sarajevo za djecu – Top 10 lokacija

Sarajevo za djecu će uvijek biti zanimljivo. Igraonice, zoološki vrt, zabavni parkovi kao i brojni drugi sadržaji pružaju nezaboravne trenutke zabave za djecu, ali i mir koji roditelji pronalaze dok su njihovi mališani zbrinuti.  

Muzej optičkih iluzija

Foto: Furaj.ba

Muzej u Sarajevu, smješten u staroj austrougarskoj zgradi na Skenderiji, prostire se na tri sprata s više od 300 kvadratnih metara. Sa preko 100 eksponata, uključujući slike, holograme, objekte, 3D i svjetlosne iluzije, ovo je mjesto koje će očarati svako dijete.

Ono što ga izdvaja od ostalih muzeja su eksponati povezani s historijom Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Djeca će biti fascinirana iluzijama poput Vučka koji sipa bosansku kafu ili “Naopake sob” s bosanskim ćilimom, dok će se u UV sobi osjećati kao Petar Pan bez svoje sjene. Čak će moći odigrati partiju pokera protiv samoga sebe u Poker sobi.

Ovaj muzej ne samo da nudi zabavne iluzije, već i pruža edukativno iskustvo. Kroz interaktivne eksponate, djeca će naučiti o optičkim fenomenima, ali i o bogatoj historiji i kulturi Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Posjet ovom muzeju bit će nezaboravno iskustvo koje će potaknuti dječju znatiželju i maštu.

Radno veijeme i cijene ulaznica pogledajte OVDJE

Trebević nudi mnoštvom zabave i uzbuđenja

Foto: Furaj.ba

Trebević, planina iznad Sarajeva, krije pravu riznicu zabave i uzbuđenja! Osim prekrasne prirode, planinskog ambijenta za šetnju, ovdje ćete također pronaći hotele, planinarske domove, zabavni park…, a da bi ste istražili sve čari i mogućnosti koje ova planina pruža, ka njoj se uputite Trebevićkom žičarom koja raspolaže s 33 kabine, a njena polazna stanica nalazi se ulici Hrvatin. 

Prijevoz za djecu do 7 godina je besplatan.

Red vožnje i cijene karata pogledajte OVDJE

Sunnyland – sunčana strana zabave

Foto: Sunnyland

Na Trebeviću je zabavni park Sunnyland čija je glavna atrakcija alpine roller coaster, dužine 600 metara. Maksimalna brzina koju vozilo na alpine coasteru može razviti je 40 kilometara na sat. Dostupan je tokom cijele godine. U sklopu Sunnylanda nalaze se tri objekta, šetalište i jezero s vodoskokom. U glavnom objektu se nalaze restoran, caffe slastičarna i aktivne igraonice za djecu, te suvenirnica. 

Centar za odmor i rekreaciju Brus


Foto: Furaj.ba

Centar za odmor i rekreaciju Brus se nalazi na Trebeviću gdje se, osim sa žičarom može doči automobilom samo za 15 minuta. Brus nudi zanimljiv sadržaj za cijelu porodicu. Ljubitelji prirode mogu uživati u šetnji  šumskim stazama a kada se umore tu je vozić koji vozi do malog zoološkog vrta. Oni željni avanture mogu iznajmiti bicikle ili quadove. Ljubiteljima paintballa na raspolaganju je odličan teren, a ovdje ćete pronaći i terene za košarku, odbojku i mali fudbal. Tu su i restorani s odličnom gastronomskom ponudom.

Vrelo Bosne

Foto: Furaj.ba

Ako krenete put Ilidže, djeca će uživati u avanturi koja ih čeka na putu do Vrela Bosne! Kroz prekrasnu aleju bez saobraćaja, moguće je stići kočijom ili iznajmiti bicikla, pružajući im priliku za uzbudljivu vožnju do odredišta. Na Vrelu Bosne, djeca će se oduševiti promatranjem labudova, provesti vrijeme u parku s igralištima prilagođenima njima te voziti bicikl dok se roditelji opuštaju u obližnjem restoranu. Ovo je idealno mjesto za uživanje i za djecu i za roditelje. Ako ste u Sarajevu u toku zime, na Ilidzi u Velikom parku je klizalište gdje će mališani, ali i oni stariji, sigurno uživati.

Termalna rivijera Ilidža

Posjeta Termalnoj rivijeri Ilidža bit će vrlo zanimljiva za ljubitelje kupanja. Na površini od 15 hektara, Termalna Rivijera Ilidža svojim posjetiteljima nudi relaksaciju i aktivan odmor na unutarnjim i vanjskim bazenima uz brojne atraktivne vodene i animacijske programe. Tu su i posebni bazeni namijenjeni djeci, pružajući im sigurno i zabavno iskustvo kupanja! Termalna Rivijera Ilidža i njeni zatvoreni bazeni otvoreni su 365 dana u godini, dok su otvoreni bazeni dostupni tijekom ljetne sezone.

Cijene ulaznica pogledajte OVDJE

Dok ste u ovom dijelu grada posjetite neki od brojnih restorana na Ilidži

Zoološki vrt – Pionirska dolina

Foto: Furaj.ba

Ovaj zabavni park idealno je mjesto za cijelu porodicu i služi kao omiljena vikend destinacija. Pored zoološkog vrta postoje i brojni drugi sadržaji. Mališani će se radovati vožnji malim vozićem, trampolini, autićima na struju, vrteški, autodromu,  gumenom gradu i adrenalin park. Kada se umore, predah mogu pronaći u parkovima s ljuljačkama, klackalicama i toboganima koji su uvijek puni djece. Pionirska dolina je bogata različitim hortikulturnim sadržajima, bogatom florom i faunom. Ukoliko ste ljubitelji životinja, možete vidjeti oko 39 životinjskih vrsta među kojima su lame, klokani, antilope, zebre, lav i lavica, tigar, jeleni, srne i mnoge druge životinje iz različitih dijelova svijeta.

Park “Safet Zajko”  – utočište za ljubitelje sporta i rekreacije

Foto: Furaj.ba

Kompleks sadrži fudbalski teren, atletsku stazu, biciklističku stazu dužine 400 metara, teren za odbojku na pijesku, košarkaški teren, svlačionice, sprave za fitness na otvorenom, veliki broj dječijih igrališta, pješačke staze i 50 klupa za sjedenje, a od prošle godine proširen je za oko hektar uređenog parka. Tako je kompleks obogaćen novim sadržajima, pa su tu tenisko igralište, teren za stoni tenis i alpinistički trening park s umjetnim stijenama za penjanje.  U centralnom dijelu su fontana, šadrvan i ljetna pozornica oko koje su za vrijeme toplijih dana u godini postavljene ljetne bašte. Pored bogatog sadržaja i prirodnog okruženja, posjetitelji mogu predahnuti u jednom od dva ugostiteljska objekta.

Park Šuma prijateljstva 

Park “Šuma prijateljstva”; Foto: Općina Stari Grad

Djeca će sigurno uživati u čarima prirode u divnom parku „Šuma Prijateljstva“, koji se prostire na površini od preko šest hektara, sa pješačkim i biciklističkim stazama, amfiteatrom, spravama za vježbanje, šadrvanima, restoranom, konferencijskom salom, fontanama, suvenirnicom, vidikovacem, drvenim mostom, umjetnim jezerom, klupama za odmor i sa još mnogo toga. Važno je naglasiti da se unutar parka nalazi (pre)lijepo dizajnirano dječje igralište. Park se nalazi na Grdonju i udaljen je samo 5 km od centra grada.

Vilsonovo šetalište

Foto: Furaj.ba

Ako nemate vremena za izlete van grada, odličan izbor za predah je Vilsonovo šetalište u centru grada, koje se proteže uz rijeku Miljacku. Ovo šetalište je najpopularnije među građanima i posjetiteljima, posebno zbog zabrane saobraćaja motornim vozilima, radnim danima od 17 sati i tokom cijelog vikenda. Idealno je mjesto za vožnju bicikla ili rolanje.  Duž šetališta nalazi se restorani I kafići gdje možete uživati nakon šetnje.

U toku zime, uz Vilsonovo šetalište je klizalište gdje će djeca uživati u zimskoj atmosferi.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

ZAŠTIĆENI PEJZAŽ “BIJAMBARE”

BIJAMBARE – CIJENE I TERMINI ULASKA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content