Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Kuhinja
  3. Ajvar – najukusniji specijalitet balkanske kuhinje
 Ajvar – najukusniji specijalitet balkanske kuhinje
Foto: Taste Atlas
Kuhinja

Ajvar – najukusniji specijalitet balkanske kuhinje

by Furaj.ba 3 min read

AA

Jedan od najukusnijih i najomiljenijih specijaliteta balkanske kuhinje je ajvar. 

Foto: Taste Atlas

Svake jeseni, kada je sezona paprika u jeku, kao dio zimnice priprema se ajvar, specijalna vrsta namaza napravljena od crvene paprike, patlidžana i ljute paprike. U zavisnosti od omjera i tipa paprika, može biti slatkast ili ljut. U Bosni i Hercegovini najčešće se koristi kao namaz, dodatak čorbama ili jelima s roštilja.

Zbog načina proizvodnje, osjetit ćete veliku razliku između kupljenog, industrijskog i domaćeg ajvara. Razlog je ponajviše taj što prilikom industrijske proizvodnje nije moguće postići potpuno odvajanje kožice od mesa paprike.

Donosimo vam recept kako pripremiti najbolji domaći ajvar!

Sastojci

6kg crvenih roga paprika
6 plavih patlidžana
50g soli
1.200ml ulja
4 kašike esencije
glavica bijelog luka

Priprema: 

Patlidžane i paprike ispeći, a zatim ih pokriti čistom salvetom da malo odstoje. Potom oguliti i paprike i patlidžane, odstraniti kožicu i sjemenke. Ocijediti ih, a zatim samljeti u mašini za meso. Staviti ih u širu šerpu i peći uz stalno miješanje, pa dodati pola ulja i bijeli luk. Kada postane dovoljno gust, pred kraj pečenja dodati so i esenciju, te ostatak ulja.

Vruć ajvar sipati u čiste prokuhane tople tegle, povezati celofanom ili staviti poklopac. Zatim pokriti toplom dekom ili ostaviti u zagrijanoj rerni. Ajvar se može i pasterizovati tako što se napunjene tegle stave u posudu s toplom vodom, zagriju do 90°C i ostave na toj temperaturi oko 30 minuta. Potrebno je paziti da se zagrijava postepeno da ne bi došlo do pucanja tegli.


Etimologija riječi ajvar potječe iz turskog jezika: hayvar  znači “posoljena ikra” i povezan je sa kavijarom. Naime, prije 20. stoljeća, postojala je značajna lokalna proizvodnja kavijara na Dunavu,a domaći ajvar bio je veoma popularno jelo u Srbiji i šire. Od Mađarske do Hrvatske ima nekoliko razlika u receptima, ali svaki ajvar je podjednako ukusan.

  • 0
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 0
    Viber
  • 0
    Whatsapp
Previous post
Next post
Čitaj više
Izdvojeno

Kada”udara” prvo džemre i stižu topliji dani?

5 Februara, 2023
Vikend Planer

Ski centar Ranča

4 Februara, 2023
Novosti

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

3 Februara, 2023
Novosti

BH Telecom donirao 50.000 KM za izgradnju Muzeja 505.viteške brigade

3 Februara, 2023
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 1.3K
    Followers
    1.3K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Kuhinja

Lavanda – recepti za savršeno ljetno osvježenje

Sladoled, limunada, keksići… Lavanda je jedna od omiljenih mirisnih ljekovitih

Zanimljivosti

TasteAtlas objavio listu najbolje ocijenjenih bosanskih jela

Svjetski atlas hrane TasteAtlas objavio je listu najbolje ocijenjenih bosanskih

Zanimljivosti

Đurđevdan – najveći romski praznik koji slavi dolazak proljeća

Romi širom svijeta 6. maja svake godine proslavljaju svoj najveći

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.