Ajvar – najukusniji specijalitet balkanske kuhinje

Jedan od najukusnijih i najomiljenijih specijaliteta balkanske kuhinje je ajvar. 

Foto: Taste Atlas

Svake jeseni, kada je sezona paprika u jeku, kao dio zimnice priprema se ajvar, specijalna vrsta namaza napravljena od crvene paprike, patlidžana i ljute paprike. U zavisnosti od omjera i tipa paprika, može biti slatkast ili ljut. U Bosni i Hercegovini najčešće se koristi kao namaz, dodatak čorbama ili jelima s roštilja.

Zbog načina proizvodnje, osjetit ćete veliku razliku između kupljenog, industrijskog i domaćeg ajvara. Razlog je ponajviše taj što prilikom industrijske proizvodnje nije moguće postići potpuno odvajanje kožice od mesa paprike.

Donosimo vam recept kako pripremiti najbolji domaći ajvar!

Sastojci

6kg crvenih roga paprika
6 plavih patlidžana
50g soli
1.200ml ulja
4 kašike esencije
glavica bijelog luka

Priprema: 

Patlidžane i paprike ispeći, a zatim ih pokriti čistom salvetom da malo odstoje. Potom oguliti i paprike i patlidžane, odstraniti kožicu i sjemenke. Ocijediti ih, a zatim samljeti u mašini za meso. Staviti ih u širu šerpu i peći uz stalno miješanje, pa dodati pola ulja i bijeli luk. Kada postane dovoljno gust, pred kraj pečenja dodati so i esenciju, te ostatak ulja.

Vruć ajvar sipati u čiste prokuhane tople tegle, povezati celofanom ili staviti poklopac. Zatim pokriti toplom dekom ili ostaviti u zagrijanoj rerni. Ajvar se može i pasterizovati tako što se napunjene tegle stave u posudu s toplom vodom, zagriju do 90°C i ostave na toj temperaturi oko 30 minuta. Potrebno je paziti da se zagrijava postepeno da ne bi došlo do pucanja tegli.


Etimologija riječi ajvar potječe iz turskog jezika: hayvar  znači “posoljena ikra” i povezan je sa kavijarom. Naime, prije 20. stoljeća, postojala je značajna lokalna proizvodnja kavijara na Dunavu,a domaći ajvar bio je veoma popularno jelo u Srbiji i šire. Od Mađarske do Hrvatske ima nekoliko razlika u receptima, ali svaki ajvar je podjednako ukusan.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content