Bihać, krajiški biser u zagrljaju magične Une

Uz obale jedne od najljepših bosanskohercegovačkih rijeka boje smaragda – Une, još u drevna vremena nikao je grad Bihać, biser Krajine i sjevernozapadne Bosne kojim se ponose već stoljećima srdačni i gostoprimljivi Krajišnici.

Autorica: Semra Hodžić

Ukoliko želite osjetiti i zamisliti ovo veliko kulturno nasljeđe zapadne Bosne, onda je najbolje svoj obilazak grada započeti iz ulice Bedem koja se nalazi na samom ulazu u Bihać. Ova ulica će vas voditi linijom srednjovijekovnih zidina grada Bihaća: bisera na Uni. U nastavku, duž kanala prostire se veličanstven gradski park s platanima. Tamo se nalazi i najpoznatije umjetničko obilježje grada Bihaća: statua djevojke sa Une.

Legenda o nastanku grada

S koljena na koljeno Krajinom se prenosila legenda da ga je sagradila Bika, jedna od tri sestre, kćerka krajiškog bogataša Dobrice. Po Biki je grad, kaže legenda, prozvan Bikće, kasnije će ga prozvati Bišće, a zatim će ponijeti i ime koje nosi i dan-danas. Prvi pisani trag o njemu, pronađen u povelji ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV iz 1260. godine, svjedoči da je to „grad koji je već postojao na tom mjestu“.

Baš zbog toga što mu historija seže tako duboko u prošlost u njemu su svoj trag ostavljali brojni narodi, o čijoj postojanosti  danas svjedoče kulturno-historijski spomenici kojima je bogat ovaj grad. 

Bilo da ste se odlučili da ga posjetite zbog njegove fascinantne prirodne ljepote ili da obiđete njegove znamenitosti, vrijeme koje ćete provesti u njemu bit će vam izuzetno ispunjeno.

Kulturno-historijski spomenici

Većina kulturno-historijskog bogatstva Bihaća zaštićena je kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Među njima najznačajnija je i najznamenitija Kapetanova kula koja je nekada služila kao tamnica. Vrijedna posjete je i džamija Fethija, jedina evropska islamska bogomolja izgrađena u gotičkom stilu. Kraj Kapetanove kule nalazi se i poznato Kameno turbe, o čijem nastanku i o onome ko ispod njega leži godinama već kruže brojne legende. Pored turbeta je i toranj nekadašnje crkve Svetog Ante.

Bihać je grad koji se i danas ponosi svojom antifašističkom prošlošću, stoga kao uspomenu na borbu protiv fašizma čuva Muzej Prvog zasjedanja AVNOJ-a. 

Ne treba zaboraviti da je ovo područje poznato i po nekoliko  starih gradova, od kojih su neki danas i turističke atrakcije. Izdvajamo srednjovjekovni grad Sokolac čija pozicija donosi novi pogled na prirodu i sam grad. Zahvaljujući novouspostavljenoj stazi do njega može doći i pješke od centra grada kroz pola sata šetnje. Tu je i srednjovjekovni Ostrožac kojeg čine srednjovjekovna utvrda iz osmanskog perioda, dvorac Lothara von Berksa i zbirka skulptura.

Una – poslastica za ljubitelje adrenalina

Pored kulturno-historijskih znamenitosti grad svojim posjetiocima nudi izuzetno raznolik sportsko-rekreacioni sadržaj. Tu se posebno izdvaja Nacionalni park Una, prirodni rezervat na rijeci Uni, čiji su slapovi i brzaci prava poslastica ljubiteljima adrenalina i ekstremnih sportova. Una je poznata po raftingu, a svi koji su se okušali u tom izazovu reći će vam da je rafting na Uni kao nigdje drugo, nevjerovatan doživljaj.

Nacionalni park privlači i ljubitelje fly fishinga, a okolna priroda privlači i sve više cikloturista za koje se, kako saznajemo, ubrzano pripremaju i signaliziraju nove staze. 

Svakako da nećete ostati ravnodušni ni na čuda prirode koja možete vidjeti u ovom nacionalnom parku. Pored Štrbačkog buka ne trebate propustiti posjetiti ni srednjovjekovne tvrđave, Martinbrodske slapove iznimne ljepote koji su pod zaštitom UNESCO-a. Svakako posjetite i Japodske otoke, Čardaklije, Naturu, te brojna druga prekrasna mjesta kojima je Nacionalni park bogat.

Da biste upotpunili doživljaj, preporučujemo da u Bihaću ostanete nekoliko dana. Jedno je sigurno, kada ga budete napuštali, osjećat ćete se bogatije za jedno predivno iskustvo i pomalo lakomisleno zaljubljeno u šarm ovog prekrasnog grada na smaragdnoj Uni.

Bihaćko ljeto

Pored mnogih prirodnih ljepota i adrenalinskih aktivnosti koje nudi Grad Bihać, a u kojima tokom ljetne turističke sezone uživaju turisti iz cijelog svijeta, ne treba izostaviti ni bogat kulturno-zabavni program koji se u ovom gradu dešava tokom skoro cijele godine, a naročito je izražen tokom ljeta.

Dobrodošli u Grad Bihać
Bihać je šarmantni grad okružen nevjerovatnom prirodom u kojem tokom ljetne turističke sezone uživaju turisti iz cijelog svijeta. Turistička zajednica u cijelom procesu ima svoju ulogu.
Želja nam je da nas u godinama koje dolaze gosti prepoznaju kao grad srdačnih ljudi u kojem je ljeto – ljeto pozitivne energije i nasmijanih ljudi, a sam grad u to vrijeme jedna od najljepših razglednica Bosne i Hercegovine. Bilo da uživate u bogatom programu bihaćkog ljeta ili samo uživate u šetnji osluškujući prirodu želimo Vam srdačnu dobrodošlicu i da nazad ponesete samo najljepše uspomene iz našeg grada.

Armin Amidžić, direktor TZ Bihać 
 

Turistička zajednica Grada Bihaća

Bosanska 1, 77000 Bihać
Tel: +387 37 963 456
tzbihac@gmail.com
www.visitbihac.com


ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content