Bosanski lonac – tradicionalno radničko jelo bosanskih rudara

Bosanski lonac je tradicionalno jelo u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji, a porijeklo vuče još iz srednjovjekovne Bosne, u kojoj se pripravljao kao tradicionalno radničko jelo bosanskih rudara. Do danas je pretrpio znatne promjene, jer se prvobitno spremao u puno skromnijem izdanju nego danas. Radi se o tipičnom složencu, kakvog poznaju i ostale kuhinje Mediterana.

 

Foto: Pixabay

 

Sastojci

600g junećeg mesa od vrata

400g janjetine ili teletine

četiri veće mrkve

četiri glavice crvenog luka

jedna manja glavica kupusa

jedan veći plavi patlidžan

tri paprike ( neka budu 1 žuta i dvije crvene)

tri veća krompira

tri veća paradjza

jedna glavica bijelog luka

200g mahune puterice

dva korjena peršuna

malo vinskog octa

Povrće i meso dobro oprati i posušiti. Meso isjeći na krupnije komade, glavicu kupusa isjeći na osam dijelova, mahune ostaviti čitave , plavi patlidžan oljuštiti i isjeći na krupnije komade. Paprikama odstraniti peteljku i sjemenke. Paradajz ostaviti cjeli, bijeli luk nek ostane u opni a celer i peršun isjeći na veče komade. Krompir isjeći na tri dijela.

Uzeti dublji lonac, po mogućnosti zemljani, na dno staviti meso dobro začinjeno biberom i solju, zatim kupus isječen na velike komade i dalje redati ostalo povrće. Kad se poreda jedan sloj, začiniti solju, vegetom, paprikom i biberom. Postupak ponoviti onoliko puta koliko je potrebno da se lonac napuni. Kad je lonac složen, naliti vodu skoro da prekrije sve. Po želji možete dodati i malo suhog mesa koje ste sitno isjeckali. Lonac poklopite a ako imate zemljani lonac kuhajte u njemu, pokrijte ga papirnatom vrečicom koju ćete zavezati koncem ili gumicom oko lonca. Kuhati 3-4 sata na laganoj vatri.

Servirajte na oval, meso na sredini a povrće okolo.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content