Britanski magazin: BiH je savršeno odredište za muslimanske putnike

Halal-putovanja i turizam posljednjih godina su u znatnom porastu, zbog čega su sve češća tema među onima koji se bave turizmom i žele privući turiste islamske vjeroispovijesti.

 

British Muslim Magazine piše da je Bosna i Hercegovina savršeno odredište za muslimanske putnike, s obzirom na to da je prožeta islamskom historijom i nasljeđem, te zbog toga što ima mnogo restorana koja nude halal hranu, ali i zbog toga što je zemlja u kojoj živi i muslimansko stanovništvo.

Veličanstveni mesdžidi

Britanski magazin piše kako je Bosna super bogata zemlja kada je riječ o islamskoj historiji i naslijeđu budući da su njom pet stoljeća vladale Osmanlije. Štaviše, s obzirom na veliki broj muslimana koji još uvijek žive u zemlji, Bosna napreduje s islamskim naslijeđem. Od veličanstvenih mesdžida do historijskih znamenitosti koje su izgradili osmanski muslimani, znakovi islama i muslimana su posvuda u ovoj zemlji.

“Obavezno posjetite most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu kako biste u potpunosti doživjeli veličanstvenost velikog djela mimara Sinana“, navodi magazin dodajući kako je mimar Sinan smatran jednim od najboljih arhitekata u osmanskoj historiji, kojije bio arhitekte nekih od najljepših građevina osmanske historije kao što su Suleymaniye džamija i Sinan-pašina džamija u Istanbulu.

“Za zaista izvanredno iskustvo, uputite se u Blagaj, gdje ćete pronaći prekrasan sufijski samostan. Smješten na rubu rijeke Bune, manastir ponosno stoji iza kojeg se uzdiže veličanstvena litica. Izgrađeno prije nekih pet stotina godina, muslimani i nemuslimani hrle na ovo mjesto, a mnogi se pridružuju zakazanim seansama zikra”, piše u tekstu u kojem se navodi kako postoje i mnoga druga mjesta širom zemlje koja posjetitelje podsjećaju na ogromno islamsko naslijeđe u Bosni.

Kao jedno od takvih mjesta navodi se Memorijalni centar Srebrenica, gradić koji je sve do 11. jula 1995. godine bio poznat kao “sigurna zona” za hiljade Bošnjaka, a onda se dogodio genocid.

Halal-hrana

Magazin navodi kako pronalaženje halal-hrane u Bosni i Hercegovini uopće nije teško, zbog čega mnogi muslimanski putnici odlučuju provesti vrijeme u ovoj prekrasnoj zemlji koja je dom nekih od najboljih mediteranskih i turskih jela.

“Preporučujemo da se uputite u restoran ‘Pod Lipom’ gdje se poslužuje jedno od nacionalnih jela BiH poznato kao klepe”, preporučuju Britanci opisujući kako su klepe u osnovi knedle od mljevenog mesa po kojima je Balkan poznat. Dodaje i kako su napravljene od tijesta koje se puni mesom i potom kuha na pari kako bi se stvorila tekstura poput tjestenine. Posluženo s umakom od bijelog luka, Britanci sigurno poručuju kako će turiste ovo jelo sigurno zadovoljiti!

Za desert preporučuju da probaju tufahije.

„Jabuka kuhana u šećeru pa punjena orasima i poslužena sa sirupom i šlagom, desert je kojem ćete se vraćati! Samo uz ovo obavezno uzmite tradicionalnu bosansku kafu kako biste izbalansirali slatkoću tufahije i gorčinu jake kafe“, dodaju.

Džamije

„Mogli bi provesti dane, mjesece ili čak godine proučavajući i diveći se mnogim prelijepim džamijama u Bosni i Hercegovini. Dok su se mnogi u prošlosti pokušavali riješiti tragova islamskih znamenitosti, BiH se ponosi svojim džamijama razasutim po cijeloj zemlji. Zapravo, neki bi rekli da Bosna posjeduje neke od najboljih primjera arhitekture džamija pod osmanskim utjecajem izvan Turske.

Svakako posjetite Carevu džamiju iz 15. stoljeća, koja se vodi kao najstarija džamija u Bosni. Još jedna koju možete dodati na svoju listu je Gazi Husrev-begova džamija koja je izgrađena mnogo godina kasnije. Opremljena prostranim dvorištem u kojem djeca slobodno šetaju, a mnogi se upuštaju u ležerne razgovore, džamija također ima nekoliko impozantnih kupola, prekrasnu fontanu i grobnicu svog osnivača, a sve to vrlo dobro predstavlja osmansku arhitekturu“, navodi British Muslim Magazine.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content