Posjetili smo Cumalıkızık – selo iza kulisa turskih serija

Staro oko 700 godina i zaštićeno UNESCO-m, Cumalıkızık selo nosi poseban šarm. Ukoliko ste pratili turske serije prepoznat ćete ga i kao grad iza kulisa.

Foto: Furaj.ba

Selo na UNESCO-voj listi

Nalazi se na oko 10 km istočno od grada Burse, u podnožju planine Uludağ. Njegova historija vezana je za osnivanje Osmanskog carstva, jer je selo osnovano kao vakuf (zadužbina) grada Burse i kroz ranu historiju Osmanlija bilo je jedno od sela u zaleđu koja su izravno opskrbljivali grad na obali.

Foto: Furaj.ba

Cumalıkızık selo staro 700 godina, jedno je od rijetkih sela koje je uspjelo očuvati arhitektonsku strukturu osmanskog perioda, koje je i dalje zadržalo tradicionalni način života zbog čega je 2014. godine, zajedno s Bursom, upisano na UNESCO-ovu listu mjesta svjetske baštine.

Ime je dobilo od turske riječi cuma (tur. za „petak”), čime se naglašava važnost ovog dana određenog za muslimansku molitvu i okupljanja, te imena jednog od izvornih Oguza (turskijskog plemena), Kızıka. Tako obližnja sela, ali manje sačuvana, nose imena: Değirmenlikızık, Derekızık, i Hamamlıkızık.

Tradicionalne kuće

Foto: Furaj.ba

Posjetioci sela dođu kako bi vidjeli kako se živjelo u to doba i rado posjećuju Etnografski muzej Cumalıkızıka koji posjeduje bogatu zbirku predmeta iz ranog osmanskog razdoblja. U selu se danas nalazi 270 tradicionalnih kuća od kojih se u njih 180 još uvijek živi. Napravljene su od drveta, ćerpiča i kamena lomljenca.Većina ih je podijeljena na tri stambene jedinice, gornji spratovi imaju čardake (erkere izbačene u vanjski prostor). Ručke i halke za kucanje na vratima su od lijevanog željeza. Uske kaldrmisane ulice bez trotoara su popločane oblucima, te imaju karakteristični jarak koji ide kroz sredinu ulice kako bi služio za odvod kišnice i otpada.

U selu se nalaze i brojne prodavnice i štandovi na kojima lokalci prodaju rukotvorine, suvenire i domaće sokove. Nas su oduševili mirisni, ručno rađeni sapuni od hladno prešanog ulja i ekstrata raznih biljaka. Kada smo se umorili od šetnje kaldrmisanim ulicama dugo smo odmarali u jednom od živopisnih restorana, uz tahini pitu i turski čaj.

U selu vrijedi vidjeti još džamiju i česmu Zekiye Hatuna uz nju, te hamam s kupolom što su izvorne građevine iz Osmanskog carstva, dok se na obroncima sela nalaze i ruševine bizantske crkve, otkrivene 1967. godine.

Do sela iz Burse možete doći metroom i autobusom. Ukoliko dolazite automobilom na raspolaganju vam je veliki parking.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content