Đuzlema – tradicionalni starinski recept

Đuzlema je tradicionalna slastica koja je nekada zauzimala važno mjesto na soframa u bosanskim kućama.

Foto: Printscreen

S vremenom se, zbog brzog tempa života, počela zaboravljati zbog zahtjevnosti pri izradi. Nekada se za njenu izradu mijesila domaća jufka, pa razvijala i sušila, a danas je mnogo jednostavnije praviti zbog toga što se takve jufke mogu kupiti.

Donosimo i recept za ovu ukusnu slasticu koja će vas oduševiti:

Sastojci:

  • 150 ml tečnog jogurta
  • 130 ml ulja
  • 1 jaje
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 400 grama brašna

Agda

  • 3 čaše vode (200 ml)
  • 2 čaše šećera
  • kašika vanilinog šećera
  • limunova korica

Priprema:

Skuhati agdu, kuhati je oko 10 minuta i staviti da se ohladi. Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto, zatim ga podijeliti na dva dijela i svaki dio razviti u što tanji pravougaonik. Isjeći koru na trake široke oko 1 cm. Trake navijajte oko viljuške, dužina da bude otprilike 25 cm, zato što treba da se dobro isprže i unutra. Pažljivo, u vrelom ulju, pržite slatkiše tako što ih skinete sa viljuške. Pazite da ulje ne bude prevruće. a đuzleme prevrnite jednom. Vruće ih stavljajte u hladnu agdu, a zatim ih čuvajte u frižideru, jer su najbolje hladne. Možete ih preliti i čokoladom ili  cimetom.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content