Đuzlema – tradicionalni starinski recept

    Đuzlema – tradicionalni starinski recept

    Đuzlema je tradicionalna slastica koja je nekada zauzimala važno mjesto na soframa u bosanskim kućama.

    Foto: Printscreen

    S vremenom se, zbog brzog tempa života, počela zaboravljati zbog zahtjevnosti pri izradi. Nekada se za njenu izradu mijesila domaća jufka, pa razvijala i sušila, a danas je mnogo jednostavnije praviti zbog toga što se takve jufke mogu kupiti.

    Donosimo i recept za ovu ukusnu slasticu koja će vas oduševiti:

    Sastojci:

    • 150 ml tečnog jogurta
    • 130 ml ulja
    • 1 jaje
    • 2 kesice vanilinog šećera
    • 1 prašak za pecivo
    • 400 grama brašna

    Agda

    • 3 čaše vode (200 ml)
    • 2 čaše šećera
    • kašika vanilinog šećera
    • limunova korica

    Priprema:

    Skuhati agdu, kuhati je oko 10 minuta i staviti da se ohladi. Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto, zatim ga podijeliti na dva dijela i svaki dio razviti u što tanji pravougaonik. Isjeći koru na trake široke oko 1 cm. Trake navijajte oko viljuške, dužina da bude otprilike 25 cm, zato što treba da se dobro isprže i unutra. Pažljivo, u vrelom ulju, pržite slatkiše tako što ih skinete sa viljuške. Pazite da ulje ne bude prevruće. a đuzleme prevrnite jednom. Vruće ih stavljajte u hladnu agdu, a zatim ih čuvajte u frižideru, jer su najbolje hladne. Možete ih preliti i čokoladom ili  cimetom.