Krajina je iznjedrila brojne posebne specijalitete bosanske kuhinje, a među njima je svakako i jahnija, varivo koje zavolite na prvi zalogaj.
Lahko se priprema, a sastojci su svima dostupni. Podjednako dobro je kada ga pripremite u kuhinji, ali poseban ukus dobit će ukoliko ga možete kuhati u kotliću iznad naložene vatre ili u zemljanom loncu na šporetu na drva. Bez njega se obično ne može zamisliti bajramska sofra u Krajini, ali naravno, priprema se i mimo Bajrama.
Sastojci:
500 gr junetine sa kostima
3-4 glavice crvenog luka
6-7 čehne bijelog luka
mrkva
čajna kašika crvene paprike i vegete
biber i so
4-5 krompira
Priprema
Crveni luk očistiti, narezati staviti na dno šerpe, oguliti čehne bilelog luka i staviti preko i dodati jednu izrezanu mrkvu. Meso izrezati na kocke i staviti preko luka. Posoliti, pobiberiti, dodati vegetu i c. papriku, zatim nasuti malo vode, da pokrije luk i malo meso. Meso ne smije biti prekriveno vodom. Kad provri smanjiti na najnižu vatru, ali da još uvijek lagano vrijucka. Kuhati tako sat do dva. Na meso i luk dodati krompir, začiniti ga vegetom i kuhati na laganoj vatri, dok se krompir ne skuha.
Umjesto junetine, varivo je ukusnije sa janjećim mesom, ko voli, a teletina nije dobar izvor jer se prekuha. Uz njega sve salate idu odlično!