Javni gradski prijevoz u Sarajevu

  Javni gradski prijevoz u Sarajevu

  Javnim gradskim prijevozom možete stići do svih značajnijih lokacija u Sarajevu. Na raspolaganju su vam tramvaji, trolejbusi, autobusi i minibusevi.

  Tramvaj vozi od Baščaršije do Ilidže (Linija br. 3). Vožnja na ovoj relaciji traje oko 40 minuta. Linija broj 1 vozi od Željezničke stanice do Baščaršije, gdje stiže za manje od 15 minuta.

  Trolejbusi voze lijevom obalom Miljacke od Trga Austrije do Dobrinje (Linija 103). Vožnja traje oko 40 minuta.

  Autobusi su veza s dijelovima grada koji nisu povezani tramvajskim i trolejbuskim saobraćajem, dok minibusevi povezuju centar i padinske dijelove Sarajeva.

  Tramvajski, trolejbuski i autobuski saobraćaj možete koristiti po sljedećim cijenama: karta za jednu vožnju košta 1,60 KM, karta za dvije vožnje iznosi 3,00 KM, karta za pet vožnji 7,10 KM, a dječija karta za jednu vožnju 0,50 KM. (Napomena: Kartu možete kupiti i kod vozača, po nešto višoj cijeni.)

  Na raspolaganju je i dnevna karta po cijeni od 5,30 KM koja važi u svim prevoznim sredstvima osim u autobusu na liniji koja vozi od Vijećnice do naselja Dobrinja, koja je komercijalna linija.

  Vožnja komercijalnom linijom od Vijećnice do Dobrinje košta 2 KM.

  Info plus: Ukoliko dođe do izmjene cijena karata, stanje provjerite na stranici www.gras.ba.

  Međugradski prijevoz

  Sarajevo je brojnim bus linijama odlično povezano sa svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Autobusi polaze s glavne Autobuske stanice, koja se nalazi u neposrednoj blizini Željezničke stanice. Iz centra grada do njih se dolazi tramvajem broj 1, a s Ilidže tramvajem broj 4.

  U funkciji je i nekoliko željezničkih linija; Sarajevo-Čapljina, Sarajevo-Doboj i Sarajevo-Zenica.

  Karte se mogu kupiti na putničkim blagajnama i online preko web stranice www.zfbh.ba. Uz kupovinu karte, obavezna je i kupovina rezervacije sjedišta koja iznosi 1,00 KM za putovanje u jednom smjeru.

  Linija do Međunarodnog aerodroma Sarajevo

  Međunarodni aerodrom Sarajevo (IATA kod: SJJ, ICAO kod: LQSA) udaljen je 12 kilometara od centra Sarajeva. Iz grada, polazna stanica Bentbaša, do aerodroma možete doći autobusom kompanije Centrotrans po cijeni od 5 KM u jednom pravcu, dok povratna karta košta 8 KM. Autobus staje na svim stanicama komercijalnih bus linija.