Kuhinja
Svake jeseni, kada je sezona paprika u jeku, kao dio zimnice priprema se ajvar, specijalna vrsta namaza napravljena od crvene paprike, patlidžana i ljute paprike. U zavisnosti od omjera i tipa paprika, može biti slatkast ili ljut.
Šljivopita ili pita od šljiva tradicionalna je bosanska poslastica na kojoj su odrasle brojne generacije. U vremenu kada nije bilo mnoštvo izbora kolača, spremao se upravo ovaj jednostavni starinski recept koji oduševljava svojim okusom.
Gruzijska pizza ili hačapuri zapravo je lepina punjena sirom, koja je ujedno i najpoznatije tradicionalno jelo Gruzije koje se jede u svim prilikama i situacijama.
Vrganj – u poređenju s drugim gljivama ova vrsta sadrži poprilično mnogo proteina. Bogata je također aminokiselinama i vlaknima i jedan od omiljenih veganski recepti.
Lachmacun je popularno tursko jelo koje zovu još i “turska pizza”, no on je puno više od toga.
Krajina je iznjedrila brojne posebne specijalitete bosanske kuhinje, a među njima je svakako i jahnija, varivo koje zavolite na prvi zalogaj.