Motka – izletište kraj Sarajeva za kojeg se malo zna

Taman kada pomislite da ste istrošili sve ideje za izlete u okolini Sarajeva, saznate da postoji još jedan biser kojeg niste posjetili, a možda ni čuli za njega. 

Foto: Udruženje Avantur

Iako je sagrađen 2016. godine, još uvijek se u Sarajevu slabo zna za planinarski dom “Motka” koji se nalazi iznad Vogošće.

Udaljen je 18 kilometara od centra grada, a 11 od Vogošće, smješten u netaknutoj prirodi, te predstavlja pravu oazu za sve ljubitelje prirode i još jedno mjesto gdje Sarajlije mogu pobjeći od magle, smoga i zagađenosti.

Ovaj planinarski dom se nalazi u blizini sela Tihovići, njime upravlja planinarsko društvo „Planinar“ iz Vogošće, te u domu planinari ili putnici mogu boraviti vikendom uvijek, a radnim danima uz najavu. Dom je izgrađen na nadmorskoj visini od 1.125 metara nadmorske visine, a sadržava 35 kreveta i 20 pomoćnih ležaja , te može primiti 50 osoba. Zauzima površinu od 220 metara kvadratnih.

Osim planinarskog doma u kojem se može prenoćiti ili okrijepiti na terasi doma i u unutrašnjosti, oko doma se nalazi više staza za šetnju i piknik, izvorišta čiste vode, te biciklistička staza duga čak 40 kilometara.

Porodice sa djecom mogu doći vlasitim automobilima skoro do samog objekta, makadamskim putem, a oni koji vole planinariti i šetati to će biti samo jedna duga šetnja od sela Tihovići. 

Ukoliko želite planinariti, potrebna vam je standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima. Trebate znati i kako staza nije tehnički zahtjevna, te njome možete šetati i sa djecom.

Put do vodopada Skakavac

Iako se Motka nalazi na niskoj nadmorskoj visini, ima nevjerovatan pogled na vrhove sarajevskog Ozrena i dolinu u kojoj se smjestilo Sarajevo.  Vrh Motka se nalazi na 1245 metra nadmorske visine i najviši je vrh općine Vogošća, a u okolini se nalazi 60 kilometara markiranih staza.

Također, s ovog izletišta može se doći i do čuvenog vodopada Skakavac spuštajući se u kanjon Peračkog potoka, a zatim penjući se pod Skakavac. To je zahtjevna hodačka tura, no prelijepa, a staza je markirana i prokrčena. 

U blizini Peračkog potoka nalazi se i srednjovjekovna nekropola stećaka, ispod sela Luke, koja pripada zaštićenom području Spomenik prirode Skakavac.

U ljetnim periodima treba se čuvati zmija, a u slučaju kiše i skliskih staza.

 

Kako doći?

Na kružnom toku prije ulaza u Vogošću iz pravca Sarajeva, a na izlazu iz Vogošće, skrenite desno prema naselju Blagovac (kod stare fabrike TAS) i vozite se glavnom cestom, bez skretanja, prema vrhu naselja. Naići ćete na tablu Tihovići, te na više postavljenih oznaka i uputa kuda ići do doma. Od sela Tihovića udaljen je 5,3 kilometra, a na vrhu, gdje počinje makadamski put dug 2,2 kilometara, možete ostaviti automobil i put nastaviti pješke ili automobilom, no to preporučujemo samo ukoliko imate stariji automobil ili terenac. Eventualno, vozite baš polahko! 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content