Naša Indonezijska avantura

Na poziv Ambasade Republike Indonezije u BiH ekipa magazina Furaj.ba provela je deset dinamičnih i nezaboravnih dana u ovoj velikoj zemlji posjećujući njenu top turističku destinaciju Bali, na njemu inspirativne stare hinduističke hramove, popularni Labuan Bajo, Flores more s jedinstvenim zalascima sunca, Nacionalni park “Komodo”, te biznis centar Džakartu osjetivši različite dimenzije ove metropole

Tekst i fotografije: Elma Zećo i Emira Azganović

Iz lokalne perspektive, skoro je nemoguće zamisliti da postoji zemlja u kojoj je od preko 700 narodnosti formirana jedna nacija. U kojoj ima mnoštvo lokalnih jezika, ali samo je jedan nacionalni. Takva je Indonezija, čije stanovnike krase, prije svega, tolerancija, ljubaznost i zahvalnost.

Indonezija je zemlja 17.508 malih i velikih otoka, 255 miliona ljudi, 1.900.000 kilometara od istoka do zapada duž obale, 150 vulkana, najvećeg cvijeta na svijetu – Rafflesia Arnoldi, te nebrojeno mnogo primamljivih tropskih plaža koje mame turiste iz cijelog svijeta.

Među njima dominiraju gosti iz Kine – 60%, no Indoneziju vole i stanovnici Malezije, Indije, Singapura, Japana, Australije kao i Evrope. Iako je Evropljanima, u odnosu na druge, poprilično daleko, kada se pređe potrebni put, svako shvati da je zaista vrijedilo. Stoga, znajte, ukoliko za Džakartu letite iz Sarajeva preko Istanbula, potrebno vam je 13 sati. Iz Džakarte do Balija dva sata, dok s Balija do Labuan Baje (Badže), grada poznatog po ribolovu na zapadnom kraju otoka Flores, let traje jedan sat. Turistički paket koji bi uključivao pomenute destinacije bio bi idealan nudeći turistima intenzivan doživljaj specifičnosti prirodnih bogatstava Indonezije u njenom južnom dijelu, kulturne i vjerske šarolikosti, mentaliteta jugoistočne Azije, te raznovrsne indonezijske kuhinje poznate po upotrebi velikog broja začina.

Prema onome što jeste, Indonezija je zaslužila veće prisustvo u Evropi, ne samo u oblasti turizma, nego i u oblasti biznisa, jer ima toliko svojih proizvoda koji bi osvježili tržište starog kontinenta.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

NAŠ SUSRET SA KOMODO ZMAJEVIMA

HRAMOVI BALIJA

OTOK VELIKIH KORNJAČA NA BALIJU

ELITNO MJESTO U DŽAKARTI: CAFE BATAVIJA

BALI. NJEMU ĆETE SE VRATITI

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content