Nova turistička ponuda na planinama oko Sarajeva

U Sarajevu je jučer u okviru projekta projekta “Ruralni turizam na planinskim destinacijama”, kojeg finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje BiH-CG, održana prezentacija novih turističkih proizvoda i ponude na planinskim destinacijama na području Kantona Sarajevo i sjevera Crne Gore.

Bjelašnica; Foto: Muamer Drugovac

Prvenstveno namjenjena turističkim agencijama i organizacijama, imala je za cilj uključivanje seoskih domaćinstava u lance vrijednosti ukupne turističke ponude prekograničnog područja Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Glavni cilj projekta “Ruralni turizam na planinskim destinacijama” bio je poboljšanje kvalitete i diverzifikacija turističke ponude zasnovane na prirodnom i kulturnom naslijeđu, te izgradnja snažnije ponude ruralnog turizma na područjima oko zaštićenih zona i prirodnih atrakcija, te u konačnici kreiranje novih turističkih proizvoda u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Pored toga, fokus projekta je bio i na razmjeni iskustava i unapređenju zakonskog okvira, te pomoći seoskim domaćinstvima za koja su provedene aktivnosti na jačanju kapaciteta, da bi bili u mogućnosti ponuditi svoje tipične proizvode, a time unaprijediti i ponudu ruralnog turizma.

“Kanton Sarajevo, odnosno Ministarstvo privrede je ovim projektom koji finansira Evropska unija, doprinijelo razvoju ruralnog turizma, ali će nastaviti sistemski podržavati njegov razvoj kroz brojne mjere i projekte. Vjerujem da će i pružaoci usluga ruralnog turizma prepoznati važnost novih turističkih proizvoda nastalih kroz ovaj projekat i uvrstiti ih u svoju ponudu, a samim tim ostvariti bolje poslovne rezultate. Na taj način će doći do kreiranja bogatije turističke ponude i razvoja ruralnog turizma u Kantonu Sarajevo”, rekao je Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo.

Tokom provedbe projekta, radilo se i na unapređenju institucionalnog okvira za pružanje usluga u ruralnom turizmu, prevashodno kroz prenos iskustva iz ove oblasti u Crnoj Gori. Radilo se na promotivnim aktivnostima da se potencijalni posjetioci, domaći i strani, upoznaju sa uslugama koje se nude na ovom području.

Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 421.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila preko 358.000 eura bespovratnih sredstava. Implementacija je započela 1. marta 2020. godine, a provedba traje do kraja ovog mjeseca. Implementiralo ga je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, u partnerstvu sa Razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije iz Crne Gore.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

DEJČIĆI I LEDIĆI – NJEŽNO LICE BJELAŠNICE

ZIMSKA IDILA U BJELAŠNIČKIM SELIMA

UMOLJANI, SELO IZ LEGENDI

LUKOMIR – NAJVIŠE I NAJIZOLIRANIJE SELO U BiH

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content