Pet zelenih destinacija iz BiH među top 100

Na događaju Green Destination 2023 koji je od 8 do 10. oktobra 2023. godine održan u Tallinnu u Estoniji, predstavljeno je pet odabranih ”Green Destinations Top 100 Stories” za 2023. godinu iz Bosne i Hercegovine, u okviru projekta EU4Business Recovery, koji sufinasiraju Evropska unija i Njemačka vlada.

Foto: Furaj.ba

Među pet destinacija iz Bosne i Hercegovine koje su podržane kroz projekat Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery su Konjic, Trebinje, Spomenik prirode Skakavac Sarajevo, Bosanski Šamac i Bosanska Krupa.

“Izuzetna nam je čast što je Konjic uvršten u Green Destinations Top 100 Stories; za 2023. godinu i što se aktivnim timskim radom došlo do ovakvog rezultata. Grad Konjic je u 2023. godini uspješno ispunio zadate kriterije i sama certifikacija pokazatelj je naše opredjeljenosti da razvijamo, obogaćujemo i unaprijeđujemo turističku ponudu, u cilju poboljšanja kvalitete života lokalnog stanovništva,
poboljšanja uslova za posjetu i boravak gostiju, uz dodatne aktivnosti na zaštiti prirode i kulturne baštine”, kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, naglašavajući kako su u skladu sa Strategijom razvoja turizma Grada Konjica, čija je izrada u završnoj fazi, planirane značajne aktivnosti koje će biti usmjerene na
promociju održivog i odgovornog turizma u Konjicu i Bosni i Hercegovini.

Pogled na tvrđavu Pset u Bosanskoj Krupi; Foto: Fotobaza/ Lana Ferović

Grad Bosanska Krupa je jedna od ukupno 5 destinacija iz Bosne i Hercegovine, koja se uspjela kvalificirati kao jedna od Green Destinations Top 100 priča. Na ovo takmičenje, Grad Bosanska Krupa je aplicirao sa pričom “Eight Green Islands / Zeleni otoci: Connecting Our Community“ koja govori o naporima i poduzetim aktivnostima u području održivog razvoja, te o ulozi i doprinosu cjelokupne zajednice na samu održivost razvoja. Sve destinacije su podržane kroz projekt Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery kojeg sufinansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka.

„Rezultat je ovo dugogodišnjeg rada i zalaganja na održivom razvoju u gradu Bosanska Krupa. Mi smo u saradnji sa partnerima GIZ-om (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit) i Green Visions, prvo kao Grad odnosno destinacija ispunili sve potrebne kriterijie, a nakon toga smo aplicirali sa pričom o Malim adama odnosno Zelenim otocima na ovogodišnje Green Destinations Top 100 Stories takmičenje, i evo upravo smo dobili informaciju da je naša priča među Top 100 priča o održivosti destinacija u svijetu“ izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Armin Halitović.

I Opština Šamac je dio „Green Destination Top 100 Stories“ i jedna je od šest destinacija iz Bosne i Hercegovine koje su ušle u izbor Top 100 destinacija za sertifikaciju zelenih destinacija, sa zaštićenim staništem „Bara Tišina“. Opština Šamac je tokom 2023. godine uspješno ispunila neophodne kriterijume što je za ishod imalo predstavljanje Opštine Šamac i zaštićenog staništa „Bara Tišina“ kao destinacije od ekološki velikog značaja.

Foto: Samir Zahirović

Grad Trebinje je i ove godine svrstan među 100 najboljih priča održivog razvoja u oblasti turizma, a ovaj put, predstavljena je ponuda aktivnog odmora u ovom gradu. Riječ je o projektu ReTRail, koji je provela Razvojna agencija – TREDEA sa partnerima, a čiji rezultat je proširenje ponude aktivnog turizma kroz glavnu aktivnost revitalizaciju biciklističke staze kojom je nekada prolazio popularni Ćiro.

Želja im je da kroz ovaj program, do kraja godine, Grad Trebinje dobije i certifikat o održivosti destinacije, te bi tako postali prva destinacija u BiH koja je to postigla, a druga destinacija na prostoru Zapadnog Balkana poslije Tivta, koji je prošle godine dobio taj prestižni certifikat.

Inspirativni primjeri

Svake godine takmičenje „Green Destinations Top 100 Stories“ prikuplja podatke o održivom turizmu, priče i dobre prakse s destinacija širom svijeta koje dijele kao inspirativne primjere drugima, od turističkih profesionalaca do putnika. Pričajući svoje priče, destinacije su prepoznate po rješenjima koja su implementirala kao odgovor na izazove i probleme održivog razvoja s kojima su se susrele. S obzirom na vrlo izazovna vremena s kojima se turistički sektor posljednjih godina suočavao, otpornost i naporan rad destinacija da postanu odgovornije je nešto što treba slaviti.

Prijave destinacija su u koordinaciji Green Destinations ocjenjivali tim Green Destinations Top 100, stručnjaci iz više zemalja svijeta, te partneri Green Destination. Povjerenstvo Top 100 naglašava da izbor na popis Top 100 ne znači da je destinacija održiva, već da odredište je unaprijed odabrano na temelju minimalne razine usklađenosti s jezgrom kriterijima standarda Green Destinations i odabrani na popis na temelju procjene njihovu priču o dobroj praksi.

Takmičenje se održava pod pokroviteljstvom Top 100 Partnerstva, s posebnim doprinosima od strane: Green Destinations, QualityCoast, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia, Global Ecotourism Network, Sustainable First i GLP Films. Ovo takmičenje je također podržano od strane Kolacije za budućnost turizma (Future of Tourism Coalition).

Priča “Eight Green Islands / Zeleni otoci: Connecting Our Community“ kao i sve druge priče sa Top 100 liste u 2023.godini dostupne su na web stranici Green Destinations

O Green Destinations

Green Destinations je nizozemska organizacija koja radi na procjeni, izgradnji kapaciteta i certificiranju destinacija i preduzeća opredijeljenih za održivi turizam. Green Destinations upravlja nizom globalnih programa kroz glavni tim koordinatora i voditelja programa. Organizacija vodi globalno partnerstvo od preko 50 predstavnika, koji se sastoji od stručnjaka za održivi turizam, konzultanata i neprofitnih organizacija, a koji rade za korist zajednice Green Destinations. Do danas, više od 450 destinacija i 50 preduzeća iz 60 zemalja sudjelovalo je u jednom od naših programa. Zajedno sa Green Destinations zajednicom i saradnicima, organizacija ima za cilj učiniti turizam boljim i održivijim.

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content