Planinarska tura na Bobovac povodom 646. godišnjice krunisanja kralja Tvrtka I

Povodom 646. godišnjice krunisanja Tvrtka I Kotromanića za prvog kralja Bosne, Udruženje Azimuth 135 iz Zenice organizira planinarsku turu iz Kraljeve Sutjeske na Bobovac.

Foto: Afan Abazović

VRIJEME I MJESTO POLASKA: nedjelja, 29. oktobar 2023. godine, 08:00, Stara pijaca na Bulevaru u Zenici.

TEHNIČKI PODACI O OPCIJAMA UČEŠĆA NA TURI:

DUŽA PLANINARSKA TURA (K2 – OTEŽANA)
– organizovanim busem: Zenica – Kakanj – Kraljeva Sutjeska
– planinarenje: Kraljeva Sutjeska – Vodovod – Ljestvača – Ušće – južna kapija Bobovca – Donja palata – glavna kapija Bobovca – Gornja palata (Mauzolej bosanskih kraljeva) – osmatračnica Vis – Tekija i nazad u Kraljevu Sutjesku = 14 kilometara

▪️Ova tura počinje u Kraljevoj Sutjesci zbog nemogućnosti dolaska busa do Vodovoda. Učesnici će, u oba smjera, preći dodatno 4 km makadama između Kraljeve Sutjeske i Vodovoda. Ova tura se spaja sa SREDNJOM planinarskom turom na parkingu ispod Vodovoda i idu zajedno ka Bobovcu i zajedno se vraćaju sa Bobovca na Vodovod, gdje produžuje do Kraljeve Sutjeske.

SREDNJA PLANINARSKA TURA (K2 – OTEŽANA)
– vlastitim prijevozom: Zenica – Kakanj – Kraljeva Sutjeska – parking ispod Vodovoda (3 km dobrog makadama!)
– planinarenje: Vodovod – Ljestvača – Ušće – južna kapija Bobovca – Donja palata – glavna kapija Bobovca – Gornja palata (Mauzolej bosanskih kraljeva) – osmatračnica Vis – Tekija i nazad na Vodovod = 10 kilometara

▪️Ova tura počinje sa parkinga ispod Vodovoda, a na njoj je moguće učestvovati samo sa vlastitim vozilima. Ona se spaja sa DUGOM planinarskom turom na parkingu ispod Vodovoda i idu zajedno ka Bobovcu i zajedno se vraćaju sa Bobovca.

 ŠETAČKA TURA (K1 – LAHKA)
– vlastitim prijevozom: Zenica – Kakanj – Kraljeva Sutjeska – Ratanj – ❗ Kopijari – ❗Dragovići – parking na Sjevernoj kapiji Bobovca (55 km)
– šetnja: Sjeverna kapija Bobovca – Mauzolej bosanskih vladara i nazad = 1,5 km

▪️Ova tura je rekreativnog karaktera, pogodna za vitalne starije osobe, porodice i djecu.

NAPOMENA: Od sela Ratanj, preko Kopijara, do podno sela Dragovići vodi, na nekoliko mjesta loš, ali u većini dužine dobar makadamski put dužine 5 km u jednom smjeru, što je, s povratkom 10 km.

Učesnici iz drugih gradova, ako ne poznaju teren i put do Vodovoda za učešće na turi, mogu pratiti navigaciju i doći do ove tačke https://maps.app.goo.gl/Q1Ke5gV5Ukxb81zw9 , na njoj SKRENUTI LIJEVO na makadam, NE PRODUŽAVATI ASFALTOM, te voziti 2 km makadamom do parkinga kod Vodovoda. Tu će se priključiti ostatku kolone oko 09:00.

▪️Ako i ovo nije dovoljno, te se, iz nekog razloga, ne budu mogli snaći, mogu čekati kolonu oko 08:20 na parkingu Shopping centra Robot prekoputa Autobuske stanice u Kaknju.

▪️Za ŠETAČKU TURU, navigacijska uputstva su ovdje https://maps.app.goo.gl/VV1h9obcXfnVmEQ4A

 Nakon planinarske ture, slijedi obilazak mjesta Kraljeva Sutjeska i dvorišta Franjevačkog samostana, ostataka dvora Grgurevo, spomenika kraljici Katarini, te džamije sultana Mehmeda II Osvajača. Ovo nemojte propustiti!

– trajanje: cjelodnevna

– tehnička zahtjevnost: T1 – NEZAHTJEVNO
Trasa omogućuje normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala.

· OPREMA: GLEŽNJERICE ILI DUBOKE PATIKE, ruksak, presvlaka, slojevita odjeća, zaštita od kiše, vjetra i sunca, baterijska lampa.

· HRANA I VODA: Vode najmanje 2 litra pitke i 0,5 litara vode za rezervu. Hrana iz ruksaka, ali uzeti u obzir i prisustvo seoskog domaćinstva Ibrišimović iz Mijakovića, koji će ponuditi svoje kulinarske specijalitete.

· PARTICIPACIJA:
– 20 BAM/osobi – organizovani prijevoz
– 5 BAM/osobi – vlastiti prijevoz

· PRIJAVA JE OBAVEZNA: Viber porukom

 *”PRIJAVA BOBOVAC BUS”* ili
*”PRIJAVA BOBOVAC AUTO PLANINARSKA”* ili
*PRIJAVA BOBOVAC AUTO ŠETNJA*

na 062/107-719. Samo oni koji se prijave na ovaj način, ulaze u Viber grupu učesnika ture, gdje će se davati dalja uputstva.

NAPOMENE: Odazivom na turu, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove za sigurno učestvovanje na istom, da prihvata navedeni program, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana ture, odluka i uputa vodiča.

Organizator zadržava pravo izmjene programa ture u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (loši meteorološki uslovi i sl.).

Ova planinarska tura nije adekvatna za kućne ljubimce.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content