Podzemna avantura do skrivenog jezera u BiH koju želite doživjeti

Ovog ljeta pećina Vjetrenica, najveći sistem pećina u BiH, će ponuditi jedan novi dio koji će se moći vidjeti kroz ograničene ture od nekoliko osoba, ići će se na 1400 metara od ulaza do Velikog jezera.

 

PEĆINA VJETRENICA

Dio iza Jezera u prošlosti nije posjetilo mnogo osoba, pa će te se tim više osjećati posebno i privilegirano unutar impresivnih kanala Vjetrenice!

“Sve zavisi o tome kada će se voda povući i osloboditi sifon koji je na 900 metara udaljenosti od ulaza, moguće je i da se ture ne budu organizirale zbog velike količine vode, pa stoga pratite objave i novosti”, poručuju iz JP “Vjetrenica” te dodaju da kada sifon bude slobodan, odmah stavljaju datume prvih tura i uslove po kojima će se održavati.

U jednoj turi vode 6 osoba, svi moraju biti 18+ i bez većih zdravstvenih problema, osigurana je oprema, kacige, lampe, sigurnosni prsluci i čizme do broja 45, za viši broj ponesite svoje!

Princip za prijavu je jednostavan, prvih 12 osoba koje se prijave će imati priliku da idu do 1400 metara pa i dalje ako bude moguće, prijave možete napraviti pozivom na broj +387 63 856 435 svaki dan od 11 do 15 sati.

Raditi će se 8 tura mjesečno, 4 dana po 2 ture i za te sljedeće termine staviti ćemo objavu za nekoliko dana.

Potrebno je ponijeti dobre hlače, po mogućnosti neke koje dobro podnose vlagu a gumene čizme možete dobiti kod nas sa ostalom opremom, možete za svaki slučaj nositi i vlastite čeone lampe, nije naodmet.

Također je potrebna i toplija lagana jakna.

Podsjećamo, pećina Vjetrenica, najveća i najpoznatija u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine, nominirana je za uvrštavanje na listu UNESCO-a čime bi trebala postati prvi prirodni fenomen na svjetskoj listi zaštićenih spomenika u BiH.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content