Ravanija je starinski orijentalni kolač čiji je recept zbog jednostavnosti pripreme i sastojaka često pripreman i u bosanskim kuhinjama.
Foto: Tortekolaci.com
Ovaj jednostavni kolač u Grčkoj su zvali ravani, a u Bosni i Hercegovini on ima više naziva: ravanija, lutma, nutma itd. To je koh od griza, zaliven ušpinovanim šećerom, čija se osnovna smjesa može začiniti sjeckanim orasima, suhim grožđem, kokosom…
Sastojci:
Tijesto:
5 jaja
5 kašika šećera
7 kašika pšeničnog griza
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo
Preliv:
600 gr šećera
600 ml vode
1 limun
Priprema:
Jaja dobro umutiti sa šećerom, pa dodati griz, a zatim brašno s praškom za pecivo. Smjesu sipati u podmazan i pobrašnjen pleh i peći oko pola sata na 200 stepeni. Kolač je pečen kad porumeni i ivice se odvajaju od pleha.
Za preliv pomiješajte šećer i vodu, pa kuhajte na laganoj vatri dvadeset minuta. Na kraju iscjedite sok od jednog limuna. Pečen kolač malo prohladiti, pa lagano zalivati vrućim prelivom. Prije služenja ostaviti da se ohladi u frižideru.