Ravanija – starinski recept

    Ravanija – starinski recept

    Ravanija je starinski orijentalni kolač čiji je recept zbog jednostavnosti pripreme i sastojaka često pripreman i u bosanskim kuhinjama.

    Foto: Tortekolaci.com

    Ovaj jednostavni kolač u Grčkoj su zvali ravani, a u Bosni i Hercegovini on ima više naziva: ravanija, lutma, nutma itd. To je koh od griza, zaliven ušpinovanim šećerom, čija se osnovna smjesa može začiniti sjeckanim orasima, suhim grožđem, kokosom…

    Sastojci:
    Tijesto:

    5 jaja
    5 kašika šećera
    7 kašika pšeničnog griza
    3 kašike brašna
    1 prašak za pecivo

    Preliv:

    600 gr šećera
    600 ml vode
    1 limun

    Priprema:

    Jaja dobro umutiti sa šećerom, pa dodati griz, a zatim brašno s praškom za pecivo. Smjesu sipati u podmazan i pobrašnjen pleh i peći oko pola sata na 200 stepeni. Kolač je pečen kad porumeni i ivice se odvajaju od pleha.
    Za preliv pomiješajte šećer i vodu, pa kuhajte na laganoj vatri dvadeset minuta. Na kraju iscjedite sok od jednog limuna. Pečen kolač malo prohladiti, pa lagano zalivati vrućim prelivom. Prije služenja ostaviti da se ohladi u frižideru.