Ukroti zmaja na ulcinjskoj plaži

Vjetar Maestral, koji puše od mora ka obali 90 dana u godini, prostrana pješčana plaža i veliki broj sunčanih dana, idealna su kombinacija za kitesurfing. Zato je ulcinjska Velika plaža na samom vrhu destinacija za ljubitelje ovog sporta.

Foto: Furaj.ba

Kitesurfing je sport koji je u svega nekoliko godina postao jako popularan. To nije windsurfing, surfing, niti paragliding. To je spoj svih tih sportova u jedan novi posebno atraktivan, uzbudljiv i zabavan sport, koji objedinjuje sve prednosti i ljepote sporta na vodi i u zraku.

Kitesurfer stoji na dasci s nogama u vezovima, sličnoj onoj snowboard dasci, i koristi snagu velikog zmaja visoko u vazduhu koji ga vuče po površini vode. Njegovo tijelo je jedina veza između zmaja i daske i mora istovremeno pilotirati zmajem čiji su konopci dugački do 30 metara i upravljati daskom po vodenoj površini.

Foto: Tho-Ge – pixabay

O učenju kitesurfinga bez dobre opreme i instruktora ne treba ni razmišljati ali uz stručne instruktore sve je mnogo lakše nego se to čini na prvi pogled, a oprema je takva da omogućava sigurno i nesmetano uživanje u čarima ovog sporta. Nakon 12 sati obuke, koja se izvodi tokom 5-7 dana možete stati na dasku i jedriti morem.

Prvi dan obuka traje oko dva sata i radi se na pijesku sa malim zmajem od 2 kvadrata, uči se o meteorologiji i vjetrovima, podizanju zmaja i upravljanje uz vjetar i niz vjetar.

Drugi dan je rad sa malo većim zmajem, također na pijesku gdje učite upravljati zmajem. Upravljanje se svodi na potezanje jedne ili druge strane bara, prema sebi. Dakle ako potegnete bar lijevom rukom, zmaj radi okret u lijevo, a desnom rukom, u desno. Potezanjem bara prema ili od sebe sa obje ruke zajedno kontrolira snagu kojom vas zmaj vuče (protusilu zmaju pravi tijelo a ne mišići ruku). Na bar-u je omča na koju se surfer zakači sa kukom od svojeg trapeza, tu se još nalazi sistem za podešavanje snage zmaja (depower) te sigurnosni sistemi. Bar je sa zmajem povezan 25 do 30 metarskim linijama.

Treći dan nastave radi se u vodi gdje se najviše uči dizati kajt i upravljanje.

Fokus je isključivo na dasci i učenju okreta, postizanju i kontroli brzine a do kraja dana savladat ćete i svoj prvi skok.

Peti i šesti dan počinješ da jedriš.

Foto: Pexels – pixabay

Od opreme su potrebni zmaj, daska, trapez, neoprensko odijelo (nalikuje na ronilačko, ali je nešto tanje), kaciga, te oni koji žele, prsluk za spašavanje koji ne služe samo za odmaranje dok plutate već štite i od povreda prilikom skokova ili kad neko poželi letjeti malo više jer svaki je skok, ustvari let koji može dostići i do desetak metara visine i do pedesetak metara u dalj.

Na lice je dobro nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom, jer se može lako izgorjeti na suncu.

Veličina zmaja kreće se od 5 – 16 kvadratnih m, zavisno od jačine vjetra, a idealan je onaj od 9- 12 m.

Novi kompleti opreme mogu se kupiti od 1000-1500 eura a polovni za 500 eura.

Godine i kilaža nisu bitni uvjeti za bavljenjem ovim sportom ali kitesurfing trebaju izbjegavati oni koji nisu dobri plivači. Nikad ne zaboravite da se  moćne sile zmaja ne smiju shvatiti olako. Faktor sigurnosti ima primarnu ulogu, pa opreza nikad dosta. Uz apsolutno poznavanje tehnike, savjesno poštivanje pravila ponašanja na vodi i u zraku neobično je važno, kako zbog vlastite sigurnosti, tako i zbog sigurnosti drugih koji uživaju u neposrednoj blizini.

Za kajt surfing je potrebna jačina vjetra od 15 i više čvorova a na ulcinjskoj plaži ga ima tokom 5 mjeseci. Stepen opasnosti zavisi od vrste obale kojom vozite a ulcinjska plaža duga 16 km, široka 200 metara sa pogodnim vjetrovima i plitkom vodom je jedno od najsigurnijih i najljepših mjesta na Mediteranu gdje se okupljaju kajteri iz cijele Crne Gore i gotovo svih država Evrope.

Emira Azganović, Furaj.ba

Zato što jedan članak nije dovoljan….

https://furaj.ba/ulcinj/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content