Vodeni svijet Hercegovine

Zemlji u kamenu i od kamena – Hercegovini priroda je podarila neprocjenjiva vodena bogatstva, koja je napajaju i hrane, ali i mame brojne posjetioce da u njima potraže okrijepu, uživanje i dašak adrenalina.

 

Splavarenje na Jablaničkom jezeru

Odmor na hercegovačkim jezerima

Čim se s ljeta užari vreli hercegovački kamen, spas od ćalopeka Hercegovci, ali i ostatak stanovništva BiH pa i turisti, traže u vodama njenih jezera. Hercegovina je izuzetno bogata jezerima, na kojima se ljeti tradicionalno odlazi na kupanje, a pored toga na njima se može uživati i u vožnji kajakom, kanuom, čamcem, pedalinama, brodicom ili splavom. Ukoliko ste ljubitelj kajakarenja i tražite mirne vode, pravi izbor za vas je planinsko jezero podno Prenja – Boračko. Ovo jezero nadomak Konjica izuzetno je popularno za porodični odmor ili odmor s društvom, gdje se na plažama kampuje i svira gitara do kasno u noć. Za kupanje i druge vodene aktivnosti popularno je i Jablaničko, ali i Ramsko jezero. Oba će vas oduševiti plažama i skrivenim uvalama do kojih možete doći veslajući, sami ili na splavu. Posebnu čar Ramskom jezeru daju njegova ostrva i poluostrva, među kojima je najpoznatije Šćit, na kojem se smjestio Franjevački samostan Rama-Šćit izgrađen u 15. stoljeću.

Ramsko jezero, Foto: Dado Ruvić

Moderno i tradicionalno kampovanje

Tradicionalno, posjetioci ovih jezera često na njima ostanu više dana kampujući. Na Boračkom, Jablaničkom i Ramskom jezeru pronaći ćete mnoštvo autokampova u kojima možete razapeti šator ili parkirati kamp-kućice, kao i bungalove u kojima možete odsjesti, pa i apartmane. Popularna su i eko-sela u kojima se može odsjesti ili jednokratno boraviti i uživati u dašku prirode u duhu tradicionalnih sela, a novitet na Jablaničkom jezeru je i popularni glamping. Glamping kućice u hladovini bagremovog drveća, po kojima je mjesto u kojem se nalaze dobilo i ime, i s pogledom na Jablaničko jezero učinit će vaš odmor idiličnim, a ljuljačka na plaži vaše fotografije na Instagramu savršenim.

Podvodne ljepote Crnog oka

Top destinacija za speleoronjenje

Ljubitelji speleoronjenja kažu da je Hercegovina među top 10 svjetskih destinacija po potencijalu za ronjenje u pećinama. Podvodnim pećinama i kraškim vrelima priroda je izdašno nagradila ovaj dio BiH, u šta se svake godine uvjere elite svjetskog ronjenja koje dolaze na Balkan Cave Summit koji organizira Ronilački klub „Neretva“ i Interventna spasilačka služba iz Mostara. Skup se tradicionalno organizira svakog augusta od 2013. godine i okuplja veliki broj svjetskih ronilaca koji se svaki put iznova oduševe podvodnim ljepotama vrela Bune, Bunice, Jasenice, Crnog oka i Crnog vrela kod Salakovca. Ronilački entuzijasti Hercegovine odlučili su da, s obzirom na to da još uvijek nema komercijalnog ronjenja, podvodni svijet približe svim zainteresiranim snimajući podvodne lokacije koje će uskoro predstaviti u virtuelnoj stvarnosti.

Foto: Stipe Flick Peić

Vikinški drakar na Buškom jezeru

Prošlog ljeta Buškim jezerom kod Tomislavgrada zaplovio je prvi vikinški drakar u Bosni i Hercegovini. Sagradio ga je poznati duvanjski Viking Stipe Flick Peić kojem je želja bila da njime zaplovi ovim jezerom, i u tome je nakon godinu dana gradnje konačno uspio. Njegov vikiniški drakar mogao bi postati prava turistička atrakcija na Buškom jezeru, koje iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetilaca, naročito ribolovaca i ljubitelja ptica. Drakarom se može provozati osam osoba i zaista je pravi doživljaj kojeg ne biste trebali propustiti prilikom posjete ovim predjelima. Pored vožnje drakarom, možete posjetiti i vikinško selo Kavurci koje Stipe gradi. Jezero je pogodno za kupanje, a njegove pješčane plaže idealne su za šetnju bosih nogu i odbojku na pijesku, za koju na plaži jezera postoji i teren. 

___________________________________________________________________________________

Ovog ljeta Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona predstavit će novi turistički proizvod vezano za ronilački turizam u ovom kantonu. Riječ je o projektu koji rade u sklopu prekogranične saradnje s Dubrovnikom iz Hrvatske i Kotorom iz Crne Gore.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content