Tikva, kraljica jesenje trpeze

    Tikva, kraljica jesenje trpeze

    Tikva je omiljeno jesenje povrće i neizostavan sastojak u mnogim svjetskim kuhinjama. Svake jeseni se iznova govori o njenim ljekovitim svojstvima, pa iskoristite sve njene blagodati i napravite neko od jela za koje vam donosimo recepte!

    Pečena tikva

    Sastojci:

    • 1 Hokaido tikva
    • malo bijelog luka
    • maslinovo ulje
    • ruzmarin

    Priprema:

    1. Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem, tikvu narežite na kriške i poredajte po posudi.
    2. Protisnite bijeli luk, stavite ga u čašu s 2-3 kašičice maslinovog ulja, te ravnomjerno prelijte i rasporedite po svim sastojcima. Pospite ruzmarinom.
    3. Pecite u rerni oko 20 minuta i poslužite toplo.

    Krem juha od tikve

    Sastojci: 

    • 1 tikva 
    • 2 velike kašike putera 
    • 1 crveni luk
    • 5 šoljica pilećeg temeljca
    • muškatni oraščić, so i mljeveni crni biber

    Priprema: 

    1. Tikvu narežite na trakice od 2,5 centimetra, a u većem loncu otopite puter. 
    2. Otopljenom puteru dodajte narezani luk i pržite dok ne opusti, a zatim ubacite tikvu i pileći temeljac.
    3. Sve zajedno treba kuhati 15 do 20 minuta dok tikva ne omekša. Kada je juha gotova sve zajedno sipajte u blender i sve dobro izmiksajte. Stavite malo muškatnog oraščića, soli i bibera.

    Rižoto s tikvom

    Sastojci:

    • 600 g tikve
    • 1 crveni luk i malo bijelog luka
    • 1 kašika maslinova ulja
    • 3 kašike putera
    • 250 g riže za rižoto
    • 750 ml temeljca
    • 1 lovorov list i malo korice limuna
    • 50 g naribanog parmezana i malo peršuna

    Priprema:

    1. Nasjeckajte meso tikve. Crveni i bijelu luk nasjeckajte i pržite vrućem ulju i puteru dok ne postane staklasto. Dodajte tikvu i rižu, pa pržite još 5 minuta. Ulijevajte vrući temeljac tako da potopite rižu.
    2. Dodajte lovorov list i koricu limuna, pustite da proključa, dodajte juhe pa pustite da ponovo proključa. Ponavljajte postupak dok se riža ne skuha (20 do 25 minuta). Izvadite limunovu koricu i lovor pa umiješajte parmezan i 2 kašike putera.

    Tikva s medom

    Sastojci:

    • 1 kg tikve po želji
    • 3-4 kašike meda
    • 1 kašika cimeta

    Priprema:

    1. Tikvu operite pod mlazom hladne vode, presijecite je na pola, te očistite od sjemenki. Potom po želji isijecite.
    2. Med i cimet pomiješajte, podgrijte na srednjoj vatri malo da se otopi. Potom premažite tikvu po površini, te poredajte na pleh obložen pek papirom.
    3. Pecite oko 40 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni. Kada tikva bude meka, onda je pečena.