Raspitali smo se gdje će građani BiH najviše putovati za 1. maj i ljeto 2024.

Inflacija, poskupljenja, nesigurnost… Mnogo je razloga zbog čega smo pomislili da će putovanja postati za veliki dio građana BiH nedostižna, no u razgovoru sa menadžerima nekoliko sarajevskih turističkih agencija uvjerili smo se da Bosanci i Hercegovci ne žale novac na putovanja, uspomene i hedonistički odmor.

 

Foto: Pixabay

Već s prvim lijepim danima počeli smo razmišljati o ljetnom odmoru, a pred nama su i dani praznika koje, oni koji su u mogućnosti, mogu spojiti u jedan produženi vikend i proljetni odmor.

U susret 1. maju, ali i ljetu za kojeg su rezervacije već počele, pozvali smo sarajevske turističke agencije i pitali za koje destinacije vlada najveći interes.

Uprkos poskupljenju interes za Hrvatskom ne jenjava

“Ne znamo da li će iko ostati u gradu”, rekli su iz agencije BH Passport za Furaj.ba kada smo ih priupitali za aranžmane za 1. maj.

U njihovoj agenciji svi aranžmani su popunjeni za praznik rada. Najviše interesa vlada za Jadran, kako za prvomajske praznike, tako i za ljeto, rekli su nam, sve od Dubrovnika pa do Makarske.

U posljednje vrijeme putnici se zanimaju i za otoke Brač i Hvar, a iz agencije ističu da nisu sve cijene u Hrvatskoj skočile. Kako su naveli, negdje su cijene porasle za 15-20 posto, a negdje samo za stopu inflacije 3-4 posto.

Pored Hrvatske, njihovi putnici uzimaju aranžmane za Tursku, Egipat i Tunis, koji su ponovo popularni.

 

Makarska; Foto: Pixabay

Od maja charter-letovi za Antaliju i Egipat

Iz sarajevske agencije Fibula također kažu da su im prvomajski kapaciteti za Jadran popunjeni.

Kada su u pitanju ostale destinacije, od maja kreću sa ljetnim aranžmanima za Antaliju i Egipat jer u tom mjesecu kreću i charter-letovi: od 3. maja za Antaliju, a od 6. za Egipat.

 

Hurghada; Foto: Pixabay/ Nothingmorenatural63

Interes za Egipat i Antaliju ne jenjava ni u drugim agencijama, potvrdili su nam u agenciji Avio Express koji su napomenuli da za Tursku lete već 25 godina.

Najveći interes vlada za aranžmane u Istanbul i Antaliju, zatim Hurghadu, Dubai, a kada su u pitanju ljetovanja pored tih destinacija putnici traže i Jadran, Tunis i Grčku, za koju također od ove godine postoji charter-let.

 

Istanbul; Foto: TGA

Italija, Španija i Malta sve primamljivije

U agenciji Centrotours nešto drugačija ponuda. Od 10 do 15 programa koje imaju, skoro svi su rasprodati. Najveći interes vlada, kako su rekli za Furaj.ba, za Italiju, tačnije za Siciliju i Napulj.

U pitanju su prvomajski aranžmani, a njihovi putnici biraju još i Andaluziju, Maltu, Amsterdam, Kapadokiju, Budimpeštu, Prag, Istanbul, Istru i od ove godine, prvi put avionom, i Budvu.

Svake godine, tri puna aviona sa njima otputuju za 1. maj u Istanbul.

 

Foto: Pixabay

Kada su u pitanju ljetovanja, iz Centrotoursa ističu da prvi charter-letovi kreću u aprilu: od 18. za Antaliju konkretno, ali s obzirom na to da se let 28. aprila za Antaliju i 29. za Hurghadu vežu za praznične dane, i oni su skoro rasprodati.

Pored navedenih destinacija za ljetovanje, Centrotrans će svoje putnike voditi i u Tunis od 4. juna, Bodrum od 18, a od ove godine dostupna su i dva charter-leta sedmično za Atinu (Grčka).

 

Foto: Pixabay

Andaluzija je hit 1. maja

Najveći interes putnika koji su se odlučili za agenciju Relax Tours vlada za Andaluziju, a za Istanbul se, kako su nam rekli, uvijek traži mjesto više.

Veliki interes vlada i za Dubai kada su u pitanju ovi praznici, pa su iz Relaxa morali odrediti još tri nova termina.

Kada je u pitanju ljetovanje, ali i praznični aranžmani koji uključuju kupanje, popularne su Hurghada, Sjeverni Kipar, uvijek aktuelni Jadran, a od egzotičnih destinacija – Iran.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content