Afan Abazović – U turizmu je ostavio svoje srce

Povodom Svjetskog dana turističkih vodiča donosimo inspirativnu priču jednog od najpopularnijih turističkih vodiča u BiH – Zeničanina Afana Abazovića.

Fotografije: Privatni album

Afan često ističe da ima veliku sreću što jedan od najljepših poslova na svijetu ne radi samo kao posao, nego što je on izrastao i (p)ostao njegov hobi i zanimacija, te kako gaji velike simpatije prema želji ljudi da ih se nečemu nauči.

“Predstaviti svoj grad, svoju kulturu i zemlju, počast je kakva se rijetko dobija, iako je u Zenici turista, sâm po sebi – turistička atrakcija”, naglašava Afan često i nastavlja da neumorno promovira svoju Zenicu, rodne krajeve svojih roditelja – Prozor, Gornji Vakuf i Bugojno, ali i ostatak BiH – njenu historiju, geografiju i privredu.

Za ljubav prema turizmu i planini zahvalan je svojim roditeljima, koji su njega i sestru od najranijeg djetinjstva vodili na proputovanja kroz domovinu, ali i na planine, pa je danas Afan ponosan i na činjenicu da je i planinarski vodič.

Tako da je jedan od rijetkih u BiH koji ima dvojnu licencu – za turističkog vodiča na teritoriji Zeničko-dobojskog kantona, pri Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, te za planinarskog vodiča A kategorije pri Planinarskom savezu Bosne i Hercegovine.

Ukoliko ga pratite na društvenim mrežama, njegova svestranost upada u oči – čas je historičar, čas je na planini, i uz sve to – vidite ga još i kao voditelja, a ne samo gosta, kako ima vlastitu televizijsku emisiju.

Iza Afana nalazi se mnoštvo projekata – šetnje do iftara, planinarske ture za djecu, novorođenčad i roditelje, a sada i televizijski serijal “Gradovi i ljudi” koje je snimao za Televiziju 5.

Svake godine na Dan grada Zenice (20. marta) organizira „Zeničku turu“ besplatno upoznajući turiste i Zeničane s najvećim atrakcijama grada. 

Pisao je i aktivno sarađuje sa našim magazinom, a mi ga promptno pratimo gdje god hodi.

Kada hodi, sa sobom vodi mase – najbrojnije su to ture planinara koji iza njega koračaju ka vrhovima bh. planina, a neke se tematske ture čekaju po cijelu godinu – kao ona na Bobovac na godišnjicu krunisanja kralja Tvrtka ili na Lisac, planinu ljiljana nadomak Zenice.

U najboljem ruhu predstavio nam je Zenicu i otkrio zašto je posjetiti, i uvijek ističe: “I da ostavim kosti u tuđini, ja bih i tad samo Bosnu sanjo”.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content