Doživite kulturno-historijske i prirodne ljepote Hercegovine uz sportske izazove!

Ljubuški Outdoor Festival koji će se ove godine održati od 23. do 26. maja otvorio je prijave za svoja takmičenja! Pod sloganom „Odaberi svoju avanturu“ LJOF poziva sve zaljubljenike u outdoor aktivnosti da se prijave na sportska takmičenja u sklopu ovog popularnog festivala.

Foto: Arhiva JP ”Parkovi Ljubuški”

Ljubuški Outdoor Festival u cjelini čini skup sportsko-rekreativnih aktivnosti kojima se povezuje i revitalizira razasuta kulturno-historijska i prirodna baština duž takmičarskih ruta. Paragliding takmičenje, trkačke, biciklističke i trail staze povezuje rijeka Trebižat koja pored svog hidrološkog potencijala baštini i dva prirodna bisera: vodopade Kravicu i Koćušu. Ruta povezuje i nacionalne spomenike kulture, rimski vojni logor na Gračinama i tvrđavu Herceg Stjepana Kosače koje predstavljaju posebno bogatstvo ovog festivala i čine ga jedinstvenim.

Takmičarske discipline u sklopu Ljubuški Outdoor Festivala 2024

Što se tiče trkačkog dijela, svi zainteresirani mogu se prijaviti na dvije discipline za odrasle, a to su: Polumaraton „Dva slapa 21k“ koji povezuje dva najatraktivnija vodopada na prekrasnoj rijeci Trebižat, Kravicu i Koćušu, te Ljubuška desetka „Scunasticus 10,4k“ čiji se start nalazi uz nacionalni spomenik Rimski vojni logor Gračine i atraktivni novoizgrađeni Arheološki i posjetiteljski centar na Gračinama.  Ove dvije utrke su na programu u subotu 25.5. 

Također i ove godine je pripremljen i program za djecu, tačnije, dječija utrka „Kids run“ na redu je u petak 24.5. u 19:00h, u blizini vodopada Kravica.

Biciklistički dio takmičenja čini utrka „Mara 21k“ te „Stipe 40k“. „Stipe“ je nešto zahtjevnija brdska utrka koja velikim dijelom prelazi brdo Butorovicu, dok utrka „Mara“ prati stazu uz rijeku Trebižat i prometnice kroz grad Ljubuški. I jedna i druga utrka spajaju dva vodena bisera – vodopade Kravicu i Koćušu. Ove su utrke na programu u nedjelju 26.5.

Utrka „Mala Mara“ za one najmlađe i ove godine je dio festivala i održava se u petak 24.5. u  17:00h pored vodopada Kravica.

Prijave za paragliding takmičenje u preciznom slijetanju „Kosača“ trenutno nisu dostupne dok se ne utvrde svi tehnički detalji takmičenja, a svi detalji o paragliding takmičenju bit će uskoro dostupni na službenim stranicama LJOF-a. 

Save ostale detalje ovogodišnjeg bogatog programa Ljubuški Outdoor Festivala možete pratiti na službenoj stranici festivala www.ljof.ba i putem objava na društvenim mrežama, poručuju iz Javnog poduzeća Parkovi Ljubuški, koje je jedno od glavnih organizatora Ljubuški Outdoor Festivala.

Kotizacije za utrke i natjecanja u svim disciplinama već sada možete uplatiti online na platformi Entrio.ba:

Uplatom kotizacije za jednu od navedenih takmičarskih disciplina nakon prethodno izvršene prijave putem internet-stranice festivala www.ljof.ba ostvarujete pravo sudjelovanja u disciplini koju ste odabrali tokom prijave.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content