Kuhinja

Gotovo svaka švicarska porodica u Baselu ima svoj recept za tradicionalni kolač s jabukama, koji se u ovoj prekrasnoj državi pravi od davnina i ima status nacionalnog kolača.
Nema boljeg načina da za hladne zimske dane sačuvamo svježe sezonsko povrće od pravljenja zimnice, a jedna od omiljenih koja zadovoljava svačiji ukus je – turšija.
Svake jeseni, kada je sezona paprika u jeku, kao dio zimnice priprema se ajvar, specijalna vrsta namaza napravljena od crvene paprike, patlidžana i ljute paprike. U zavisnosti od omjera i tipa paprika, može biti slatkast ili ljut.
Šljivopita ili pita od šljiva tradicionalna je bosanska poslastica na kojoj su odrasle brojne generacije. U vremenu kada nije bilo mnoštvo izbora kolača, spremao se upravo ovaj jednostavni starinski recept koji oduševljava svojim okusom.
Gruzijska pizza ili hačapuri zapravo je lepina punjena sirom, koja je ujedno i najpoznatije tradicionalno jelo Gruzije koje se jede u svim prilikama i situacijama.
Vrganj – u poređenju s drugim gljivama ova vrsta sadrži poprilično mnogo proteina. Bogata je također aminokiselinama i vlaknima i jedan od omiljenih veganski recepti.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content