Originalni recept za bosanske ćevape

    Originalni recept za bosanske ćevape

    Ćevapi su jedan od omiljenih specijaliteta domaće kuhinje, stoga baš njih možete odabrati da vam se danas nađu na jelovniku.

    Donosimo originalni recept kako ih napraviti:

    Sastojci

    2 kg sitno mljevene junetine, teletine, ovčetine ili janjetine (najbolja kombinacija: 1,5 kg junetine ili teletine i 500 g janjetine ili ovčetine)

    5 čehni bijelog luka

    10 g sode bikarbone

    20 g soli

    100 ml vode

    50 ml mineralne (gazirane) vode

    1-2 kašičice bibera

    Priprema:

    Bijeli luk protisnite kroz presu ili izrežite na što sitnije kockice. Pomiješajte ga sa 100 ml vode i kratko prokuhajte. Ostavite vodu od bijelog luka da se ohladi pa skupa sa mineralnom vodom, solju i biberom prelijte preko mesa. Smjesu dobro promiješajte i pustite da odstoji, najbolje preko noći u frižideru, a najmanje tri sata ako ćete je koristiti tog dana. Kad odstoji, sodu pomiješajte s vodom, pa prelijte preko mesa. Ponovo rukama ili kuhinjskom mašinom premijesite. Formirajte ćevape na najbolji način, zatim ih prekrijte prozirnom folijom pa stavite na jedan sat u frižider.

    Najukusniji su kad ih pečete na jakoj vatri na roštilju.

    Poslužite sa somunima ili lepinicama, zavisi kako volite, a od priloga najbolje idu kajmak, ajvar, crveni luk i kupus.

    Prijatno!

    Zato što jedan članak nije dovoljan…

    SARAJEVO – GDJE JEDU LOKALCI?

    TASTE ATLAS 2020: ĆEVAPI NA 30. MJESTU NAJBOLJIH TRADICIONALNIH JELA NA SVIJETU

    VJEČNA DEBATA: ČIJI ĆEVAPI SU BOLJI I UKUSNIJI

    KAŽU ĆEVAPI SU TO

    BANJALUČKI ĆEVAPI SVOJU SLAVU I OKUS DUGUJU JEDNOM ITALIJANU