“Muzeji, održivost i dobrobit” – besplatan ulazi u bh. muzeje i bogat program

Evropsku noć i Međunarodni dan muzeja, najveću muzejsku manifestaciju u BiH koja se kod nas obilježava od 2006. godine, bh. muzeji obilježavaju od 13. do 18. maja.

 

Muzeji u Sarajevu (Historijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH, Muzej Sarajeva, Gradski muzeji Sarajevo) program su pripremili za 18. maj.

Međunarodni dan muzeja 2023. u Sarajevu će simbolično biti otvoren u Olimpijskom muzeju Sarajevo, u četvrtak 18. maja u 12.00 sati, izložbom Muzeja Hercegovine iz Trebinja pod nazivom “Nevesinjska olimpijada”.

Na Međunarodni dan muzeja, 18. maja muzeji svijeta skreću pažnju široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje 1977. (ICOM), koje se od 1992. provodi na određenu temu.

Ovogodišnja tema manifestacije i Međunarodnog dana muzeja je “Muzeji, održivost i dobrobit”. Svake godine, počevši od 2020, Međunarodni dan muzeja podržava niz ciljeva iz Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda kroz mnogobrojne načine, jer muzeji doprinose postizanju ciljeva održivog razvoja, od podrške klimatskim akcijama i njegovanja inkluzivnosti, do suočavanja sa socijalnom izolacijom i poboljšanja mentalnog zdravlja.

Donosimo pregled muzejskih programa:

Zemaljski muzej nudi zanimljiv i bogat program edukativno-zabavnih radionica, predavanja itd. za sve posjetioce, a pogotovo za najmlađe.

Muzej ratnog djetinjstva: Ulaz u Muzej ratnog djetinjstva bit će besplatan tokom nadolazećeg vikenda (20. i 21. maj) od 11 do 19 sati, a u skladu sa ovogodišnjom temom “Muzeji, održivost i blagostanje” posjetioce očekuju radionice za različite uzraste!

Historijski muzej

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content