Projekat „Krajiške staze kulturne baštine“ obnavlja stare gradove

Predstavnici gradova i općina Unsko-sanskoga kantona potpisali su nedavno Ugovor o dodjeli sredstava po Programu utroška sredstava Grantovi nižim nivoima vlasti, za uvezivanje i uređenje starih gradova USK „Krajiške staze kulturne baštine“.

Pogled na tvrđavu Pset u Bosanskoj Krupi; Foto: Fotobaza/ Lana Ferović

Za realizaciju ovoga projekta Vlada USK je iz budžeta osigurala 500.000 KM za rekonstrukciju osam srednjovjekovnih starih gradova od čega će svakoj lokalnoj zajednici pripasti podjednak iznos od 62.500 KM.

Ovim sredstvima bit će rekonstruirani stari gradovi Sokolac kod Bihaća, Ostrožac kod Cazina, stari grad Pset u Bosanskoj Krupi, Bjelaj nadomak Bosanskog Petrovca, stari gradovi Bužim i Ključ, Kamengrad kod Sanskoga Mosta, te stari grad Podzvizd kod Velike Kladuše.

Svaka od lokalnih zajednica iznos od 62.500 KM utrošit će u rekonstrukciju srednjovjekovnih tvrđava s ciljem poboljšanja njihove infrastrukture te unapređenja i kreiranja turističke ponude i promocije kulturno-historijskih znamenitosti  kao turističkih potencijala Unsko-sanskoga kantona.

Projekt „Krajiške staze kulturne baštine“ najznačajniji je projekt od kantonalnog značaja u sektoru turizma i od rata do danas nije postojao projekt koji na korektan način objedinjuje sve općine i gradove u kantonu. Sredstva se raspoređuju ravnomjerno bez obzira na veličinu i potrebe staroga grada na teritoriji određene lokalne zajednice kako bi svi podjednako razvijali svoje stare gradove. Ovim će se dobiti jedinstvena turistička ponuda kantona.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content