Sanski Most, grad na devet rijeka

Razbujala priroda, ljekovita voda, pećine koje oduzimaju dah, snažni vodopad, narodne pripovjetke…, sve to dio je kaleidoskopskog mozaika ovog znamenitog mjesta Bosanske Krajine.

Foto: Općina Sanski Most

Sanski Most u potpunosti je netipičan u odnosu na druga mjesta u našoj zemlji. Prije svega zato što je riječ o gradu na čak devet rijeka. Ovakav raritet veže se samo za gradove koje je razbujala priroda odlučila nagraditi skupocjenim darovima. Tako Gradom cvijeća, kako su nekada nazivali Sanski Most, protiče rijeka Sana i osam rječica: Sanica, Dabar, Zdena, Bliha, Majdanska Rijeka, Japra, Sasinka i Kozica, a tu je i nekoliko kraćih ponornica. Koliko je Sana bogata vodom, toliko je bogata ljudima koji slove za velike domaćine, a tu njihovu širokogrudnost veoma brzo ćete osjetiti dođete li i u kratku posjetu. Posebne impresije na sanskom području izazivaju prirodne atrakcije  i građevine koje svojom jedinstvenošću oživljavaju grad s osloncem na planinu Grmeč na zapadu i planine Mulež i Behremaginicu na istoku. 

Blihin skok

Blihin skok

Ovaj 53 metra visoki biser netaknutog krajolika nalazi se na putu Sanski Most – Lušci Palanka, između sela Gornji Kamengrad i Fajtovci, a udaljen je svega 14 kilometara od Sanskog Mosta. Visoki slap koji pada niz grbavu stijenu u prirodni bazen bogat je florom i faunom te posjeduje naučnu i turističko-rekreativnu vrijednost. I ljeti i zimi ovdje se možete baviti sportskim aktivnostima: tokom toplih dana jahati konja po uređenim stazama, šetati, planinariti, a kada zavlada hladnoća skijati, sankati se i trčati.

Stari grad Kamengrad

Musalla u Kamengradu

Historijsko područje na brdu iznad sela Donji Kamengrad proglašeno je nacionalnim spomenikom u BiH. Srednjovjekovni grad, koji je sazidan polovinom 14. vijeka, prema predaji, Osmanlije su opsjedale punih jedanaest godina i tek su ga osvojile kada je sa vojskom na bojište došao sultan Fatih. U njegovo ime podignuta je musalla, koja predstavlja mjesto na kojem se, između ostalog, obavljala molitva petkom. Jedina je musalla preostala iz tog razdoblja na području Balkana. Svake godine ovdje se održava kulturno-vjerska manifestacija Musalla

Hrustovačka i Dabarska pećina

Pravo oličenje dragulja prirode u Sanskom Mostu su Hrustovačka i Dabarska pećina, nacionalni spomenici prirode od posebnog značaja za BiH. Dok je Hrustovačka pećina ukrašena dopadljivim stalaktitima i stalagmitima, te je u njoj čak pronađeno i prahistorijsko ognjište na kojem se ložila vatra, Dabarska pećina locirana odmah uz izvor istoimene rijeke još krije mnogo neistraženih detalja. Prosto mami svojim impresivnim ulazom, a u jezeru koje se nalazi u njoj svojevremeno je bila evidentirana čovječija ribica.     

Sanska Ilidža

Banja Ilidža

Nije čudo što je Sanski Most dobio naziv po rijeci Sani, čiji naziv potiče od latinske riječi Aqua Sanus, u prevodu zdrava voda. To već odaje tajnu da je oduvijek bilo riječi o prostoru kojim teku i ljekovite vode. Tako se u dolini Sane, nadomak Sanskog Mosta, nalazi banja Sanska Ilidža, čija je voda, dokazano je, blago radioaktivna posjedujući također rijetke minerale.

2 rijeke, 2 sestre, 2 legende 

Postoje dvije narodne predaje o rijekama Blihi i Zdeni kazujući da su nazvane po sestrama nesvakidašnje ljepote koje su doživjele tragične smrti. Prema jednoj, nisu se pristale udati za braću nakon što samo njih četvero u selu preživješe kugu. Braća ih kazniše smrću i zakopaše u planini. Tu se stvoriše dvije gorske suze i potekoše rijeke Bliha i Zdena. 

Druga narodna pripovijetka govori o tome kako su braća odlučila da udaju sestre za najbliže rođake kako se njihovo porodično blago ne bi rasipalo. U tuzi, sestre se baciše s planina, a na mjestu gdje padoše potekoše dvije rijeke koje nose njihova imena. 

Hamza-begova džamija   

Hamza-begova džamija

Sanski Most je jedini grad u BiH koji ima džamiju s četiri munare. Ime je dobila po čovjeku koji ju je dao sagraditi u 16. vijeku – sandžak-begu Hamza-begu Biharoviću. Džamija je obnavljana u različitim periodima, a nova je otvorena 2000. godine. Na TripAdvisoru je prate odlični osvrti posjetilaca. 

Gradski most

Gradski most na Sani

Kada šetate Sanskim Mostom, kratki predah uvijek možete napraviti i na balkonima Gradskog mosta koji je širok preko 12 metara. Između njegovih centralnih stubova, s obje strane, nalazi se vodena zavjesa dajući posebnost građevini, čiji se vizuelni izgled i u noćnim satima obavija atraktivnošću zahvaljujući LED rasvjeti.


Ljeto na Sani

Kulturno-zabavna manifestacija održava se preko dvadeset godina i važan je dio turističke ponude Sanskog Mosta. Protiče u znaku kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja koji privlače građane sanske i susjednih općina, te mnoge goste grada. 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

TVRĐAVA KAMENGRAD KOD SANSKOG MOSTA – POGLED IZ ORLOVSKE PERSPEKTIVE

HRUSTOVAČKA PEĆINA KOD SANSKOG MOSTA

VODOPAD BLIHIN SKOK

NAJBOLJA MJESTA ZA SPLAVARENJE U BIH

DABARSKA PEĆINA – NEISTRAŽENI DRAGULJ SANSKOG MOSTA

BOBIJAŠKO OKO – ČUDO KRAJ SANSKOG MOSTA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content