Sarajevo među 100 gradova s najboljom hranom, a priznanje i bh. kuhinji

Glavni grad Bosne i Hercegovine ponovo je dobio priznanje na međunarodnoj gastro sceni. Popularni gastro vodič Taste Atlas jučer je objavio listu 100 gradova s najboljom hranom na svijetu, a Sarajevo se našlo na respektabilnom 46. mjestu sa ocjenom 4.48, ispred mnogih gradova u regiji.

Taste Atlas savjetuje gdje do kraja godine putovati ako želite uživati u vrhunskim gastronomskim doživljajima. Na vrhu liste su poznati svjetski gradovi kao što su Napulj, Milano, Bolonja i Firenca, dok se na petom mjestu nalazi Mumbai u Indiji. Iz regije, osim Sarajeva, na listi su i Zagreb (59. mjesto) te Split (72. mjesto), a Beograd zauzima 68. mjesto.

Ovaj renomirani gastro vodič već je prepoznao bosanske specijalitete, često ih uvrštavajući na svoje liste. Tako su, na primjer, travnički ćevapi nedavno zauzeli visoko šesto mjesto na listi najboljih jela od mljevenog mesa, sa ocjenom 4.5, dok su sarajevski ćevapi smješteni na 22. mjesto, a banjalučki na 37. mjesto.

Taste Atlas nije samo prepoznao jela, već i lokacije na kojima se oni mogu kušati. Ranije su sarajevske ćevabdžinice, restorani i buregdžinice više puta izdvajani kao nezaobilazne gastro destinacije koje vrijedi posjetiti. Neki od najpoznatijih sarajevskih ćevabdžinica uključuju ćevabdžinicu Željo, Peticu, i Hodžića, dok se za savršeni burek često preporučuju buregdžinica Bosna i buregdžinica Sač.

Sarajevo. Gdje jedu lokalci?

Osim što je Sarajevo dobilo priznanje na svjetskoj gastro sceni, kuhinja Bosne i Hercegovine zauzela je visoko 68. mjesto na listi 100 najboljih kuhinja svijeta. Među najpreporučivanijim jelima su sarma, burek, sač, livanjski sir i travnički ćevapi, svaki s ocjenom 4,4.

Na listi su se našli i vrhunski domaći proizvođači poput Podruma Vukoje 1982 (alkoholna pića), SD Stara Teškera (maslinovo ulje) i OPG Marko Krvavac (maslinovo ulje).

Dok je Napulj zasluženo osvojio prvo mjesto s maksimalnom ocjenom 5,00, Bosna i Hercegovina i Sarajevo ističu se kao destinacije gdje tradicija i kvalitet kulinarstva ostavljaju snažan i neizbrisiv dojam.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content