Seosko gazdinstvo Čardaklije

Kada od Bihaća krenete put Sarajeva, na tridesetom kilometru magistralne ceste i tek 12 kilometara udaljeno od nestvarne ljepote Nacionalnog parka Una, smješteno je seosko gazdinstvo Čardaklije, savršeno mjesto za sve one koji žele iz prve ruke doživjeti iskustvo življenja na način na koji su to radili naši preci.

Preci današnjih vlasnika, starosjedilačke porodice Radošević, doselili su još u 14. vijeku u ove krajeve iz Like, podno Velebita. Priča kaže da ih je pod grmečke padine doveo slijepi starješina na konju i u jednom momentu zapovijedio: Ovdje stanite, ovdje ćemo zakućiti (napraviti kuću).Danas, Čardaklije su prava mala bajka, blizu civilizacije, ali opet nekako svoja, ušuškana i sklonjena od ostatka svijeta.

00

Gostinska kuća zauzima centralno mjesto u ovom malom svijetu. Ima veliki zatvoreni restoran na spratu, u kojem se istovremeno može smjestiti i ugostiti 70 osoba te otvorenu ljetnu baštu sa dvije stotine mjesta. U prizemlju Gostinske kuće je konoba za degustaciju tradicionalne hrane i pića, kao znaka dobrodošlice domaćina.

U Bosanskoj kući, koja se također nalazi na imanju, njeguju se stari zanati i na tradicionalan način pripremaju pekmezi i suše čajevi ubrani po okolnim šumama u ekološki čistom i potpuno nezagađenom okruženju.

000

Čardak, najviša građevina na imanju, mjesto je gdje se mlijeko i meso pripremaju na tradicionalni način. Nakon sušenja i dimljenja, ovi delikatesni proizvodi krase trpeze stvarajući upečatljivo gurmansko iskustvo, koje otvara apetit i budi čula.

Gazdinstvo Čardaklije svojim gostima, kojih je svaki dan sve više, pruža boravak u ugodnom ambijentu uz tradicionalna jela i pića. Ako želite nešto više od toga, možete jahati konje, voziti se fijakerom ili konjskim kolima obilaziti imanje.

1-2

Suho meso i uštipak od heljde

Imanje ima i salu za seminare i konferencije, često ga posjećuju organizirane grupe poslovnih ljudi jer je mjesto idealno za teambuildinge.

Smještaj je organiziran na principu boravka u tipskim seoskim kućicama apartmanskog tima sa četiri ili šest kreveta.

Ljubazni domaćini pred vas će na sto iznijeti najmirisnija peciva od žitarica organskog porijekla po vašem izboru. Hoćete li na starinski način osušeno meso, sir, kajmak ili pekmez upotpuniti uštipcima od kukuruznog, pšeničnog ili brašna od heljde – sve je stvar vaših želja, a one su za domaćine – zapovijed.

U našoj zemlji na mnogo mjesta možete kušati jela ispod sača, ali malo ih je gdje će se sač postaviti tik ispred vas – na otvoreno ognjište u dvorištu.

0000

Životinjsko carstvo

Čardaklije imaju i mini zoološki vrt u kojem se uzgajaju autohtone vrste domaćih životinja (brdski konj, krava buša i pas tornjak). Ovakva vrsta ambijenta omogućuju djeci i odraslima upoznavanje životinja, ukrasnih i botaničkih vrtova, divljih trava i poljskoga cvijeća.

Svi objekti na imanju izrađeni su od prirodnih materijala, sa kamenim zidovima i obloženi drvetom.

U saradnji sa partnerima iz Bosanskog Petrovca i USK-a, posjetiocima su na raspolaganju i dodatni sadržaji kao što su branje gljiva i ljekobilja, planinarenje, biciklizam, speleologija, rafting, posjeta USK-a, Martin Brodu, Drvaru, Korčanici, Bihaću. Mnogo je razloga da za jedan od narednih vikenda Čardaklije budu vaša odabrana destinacija.

2-3

4-4

Seosko domaćinstvo Čardaklije

Tel. +387 66 810 000,

Mob. +387 66 809 859

E-mail: cardaklije.vrtoce@gmail.com

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content