Sky Bridge, Langkawi

Ovaj zadivljujući viseći most, djelo arhitekte Mayur Kanaiya, na visini od 660 metara spaja vrh planine Gunung Mat Cincang i otok Langkawi. 

Fotografije: Emira Azganović

S mosta se pruža spektakularan pogled na ostrva Langkawija i Indijski okean, a za lijepog vremena u daljini se mogu vidjeti  obrisi Tajlanda i Indonezije. Most koji izgleda kao da lebdi u zraku između planina, može primiti do 250 ljudi odjednom. Oni najhrabriji mogu gledati kroz stakleni pod u ambis ispod sebe. Na svakom kraju mosta nalaze se vidikovci na kojima se može uzeti predah i uživati u hladnom povjetarcu. 

Izgradnja ovog mosta, dužine 125 metara, a širine 1,8 metara koštala je 1,2 miliona dolara. Projektanti su osigurali sve sigurnosne mjere u obliku materijala visoke čvrstoće, čeličnih rukohvata, sigurnosnih mreža i drvenih podova. Zbog nepristupačnosti terena, za izgradnju ovog mosta koristili su se helikopteri.

Foto: Ajdin Hasanić

Mt. Machinchang (Gunung Mat Chinchang) je drugi najviši vrh na Langkawiju i najstarija planina u čitavoj jugoistočnoj Aziji. Ovaj veličanstveni planinski lanac dom je vjerovatno najstarije prašume na planeti. Kamen ovdje je pretežno sedimentni pješčanik i granit koji tvori spektakularni krajolik.

Qatar Airways leti iz Sarajeva, preko  Dohe, za ostrvo Lanqkawi. Cijene avio karta iz Sarajeva za Langkawi možete pogledati OVDJE

U Maleziji smo boravili u novembru 2019. na poziv ureda Qatar Airways-a iz Sarajeva.

Zato što jedan članak nije dovoljan…
 

 

 

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content