Trebević – pluća Sarajeva

Samo devet kilometara dijeli centar grada od Trebevića, odakle se pruža veličanstven pogled na grad i okolne planine i doline.

Foto: Furaj.ba

Šetnja Trebevićem zaista zlata vrijedi, prije svega zbog prekrasnog pogleda, ali i gustog zelenila. Trebević je prirodno stanište za više stotina vrsta drveća. U kasnu jesen i zimu kuće Sarajeva u kotlini ne vide se od guste magle i smoga, u proljeće i ljeto sve izgleda drugačije i moguće je vidjeti grad kao na dlanu, dok u zimskom periodu vrijedi doći zbog čistog i svježeg vazduha.

Trebević je visok 1.627 metara i nadovezuje se na planinu Jahorinu. U proteklom ratu Trebević je teško oštećen, ali posljednjih godina ova rajska planina vraća stari sjaj. Olimpijska bob staza, koja je bila jedna od najstrmijih i najbržih na svijetu, ali i najsigurnijih, zbog ratnih rana još nije u funkciji. Trenutno služi kao podloga za grafite i pozadina za fotografisanje.

 

Centar za odmor i rekreaciju Brus

Centar za odmor i rekreaciju Brus nudi zanimljiv sadržaj za cijelu porodicu, a posebna pažnja pri izgradnji ovoga Centra bilo je igralište za djecu. Ljubitelji prirode mogu uživati u šetnji po šumskim stazama i roštiljanju, dok oni željni avanture mogu iznajmiti bicikle ili quadove. Ljubiteljima paintballa na raspolaganju je odličan teren, a ovdje ćete pronaći i terene za košarku, odbojku i mali fudbal. Tu je i restoran s odličnom gastronomskom ponudom, a smješten je u prirodnom ambijentu.

 

Zabavni park Sunnyland

Alpski rolerkoster je glavna atrakcija Zabavnog parka Sunnlyland. Osim toga, postoji mnogo drugih fascinantnih mjesta unutar parka koji čekaju da budu istraženi. Sunnyland Park se sastoji od tri objekta, šetnice i jezera sa fontanom. Centralni objekat sadrži restoran, kafić, nekoliko prostorija za aktivnosti za djecu i suvenirnicu.

Restoran sa zadivljujućim pogledom na grad i raznovrsnom ukusnom hranom idealan je za predah. Roditelji mogu uživati u ručku, dok se djeca provode u jednom od brojnih prostora za aktivnosti u zatvorenom i na otvorenom, pod budnim nadzorom brojnih animatora koji će dati sve od sebe kako bi njihovo vrijeme ovdje ostavilo trajan utisak.

Bob staza

Na Trebeviću su se, za vrijeme Olimpijade 1984. godine, kada je glavni grad BiH bio centar svijeta, održavala takmičenja u bobu i sankanju. Staze, uništene u ratu, iscrtane grafitima, služe za šetnju ili downhill biciklizam. Šta god da radite tu, uživat ćete i napraviti sjajne fotografije za društvene mreže.  

Foto: Furaj.ba

Na Trebeviću je i  planinarski dom Jure, s pogledom od milijun dolara, nazvan po skijašu koji je tada u bivšu državu donio srebrenu olimpijsku medalju.

Foto: Raza Mešanović

Hotel Pino

Na Trebeviću postoje hoteli, restorani, adrenalin parkovi, ljetne bašte, mjesta za roštiljanje, tereni za basket, odbojku i mali nogomet, paintball teren, mini zoološki vrt, te park za djecu s toboganima, ljuljačkama, klackalicama i gumenim dvorcem.

Kako doći?

Do Trebevića možete doći pješice, kombijem gradskog prevoza, biciklom ili automobilom. Najpopularniji način da dođete do Trebevića je žičarom; polazna stanica se nalazi u blizini Vijećnice (Gradska vijećnica).

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

TREBEVIĆKA ŽIČARA, TOP ATRAKCIJA SARAJEVA

HOTEL PINO – DNEVNI BORAVAK SARAJLIJA

BRUS – MJESTO ZA ODMOR I REKREACIJU ZA CIJELU PORODICU

 

S. Hodžić, Furaj.b

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content