Vlašić

Kada je iz Atine 1978. godine stigla vijest da će Sarajevo biti domaćin 14. zimskih olimpijskih igara to je obradovalo i stanovnike ovog kraja, jer je upravo Vlašić bio predviđen kao aklimatizacijski centar i rezervno borilište u slučaju nedostatka snijega na Bjelašnici, Igmanu i Jahorini, jer na Vlašiću i na Ski centar Babanovac snijeg se zadržava tokom 5 mjeseci godišnje. Olujni dani su izuzetno rijetki, a staze za skijaše su zaštićene od jakih vjetrova.

Vlašić - Furaj.ba
Vlašić; Foto: Furaj.ba

Foto: Furaj.ba

Vlašić  je masiv planinske visoravni sa 500 km2 prostora i jedna je od najvećih planinskih visoravni u Bosni i Hercegovini, sa 5 rijeka i bezbroj izvora, sa najvećim vrhom Opaljenik (1943 m).

Vlašić je udaljen od Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, 120 km, od Jadranske obale oko 200 km a od Zagreba i Beograda oko 300 km.

Najčešći gosti, osim domaćih skijaša iz okoline, su Hrvati i Slovenci koji uživaju u opuštenoj i ugodnoj atmosferi što je odličan preduvjet za kvalitetan odmor i uživanje na snijegu.

Ski centar Babanovac godinama je bio poznat po međunarodnom Pokal Vlašić Evropa Kupu koji je 13 puta održan na 90-metarskoj skakaonici (koja spada u jednu od najjužnijih i najprirodnijih skakaonica u Evropi) na kojem su pred 12.000 gledalaca nastupali takmičari iz 10 evropskih zemalja, Japana i SAD-a, statusu Rezervnog aklimatizacijskog sportskog centra XIV Olimpijskih igara, te prestižnom priznanju “Srebrena pahuljica” za najuređeniji zimski centar u bivšoj Jugoslaviji za 1979. godinu.

Ski centar Babanovac raspolaže sa 5 skijaških liftova, staze za hodanje na skijama u ukupnoj dužini od 15 km i sa 4 skakaonice. Na Vlašiću ima 10.500 m uređenih staza, većinom plavo-crvenog karaktera, od čega su dvije lahke, dvije poluteške. Maksimalna visinska razlika je 15% (1200m/1570m). Najduža staza na Vlašiću iznosi 3.800m. Jedna od staza prolazi kroz centar mjesta i nastavlja prema polaznoj stanici lifta. Skijanje kroz ulicu, koja je zimi zatvorena za automobile, pravi je doživljaj. No ovdje je ipak potreban oprez, jer ima puno djece koja se sankaju.

Malo pored navedenog mjesta se nastavlja još jedna žičara – Markovac (1.345 – 1.525 mnv), koja vodi prema najvišoj tački skijališta. Spomenimo kako u asortimanu Vlašića postoji i ski lift “Ugar”, koji na žalost već neko vrijeme nije u funkciji.

Ski-lift “Babanovac” (kao i “Baby” ski lift) opremljen je također reflektorima za noćno skijanje koja se pale srijedom, petkom, subotom od 18:30 do 21:30h. Ski karta za noćno skijanje se posebno kupuje. U funkciji su i snježni topovi .

Skijališta na Babanovcu su idealna kako za duže boravke tako i za vikend i jednodnevne posjete za ljude iz okoline. Skijaši početnici imaju odlične uvjete za prve korake na skijama, dok oni napredniji u kratkom vremenu mogu savladati sve staze. Iskusni skijaši ukoliko im nestane izazova mogu uživati u širokoj ponudi  luksuznog SPA-wellness hotela s 5 zvjezdica.

Foto: Furaj.ba

 Liftovi na Vlašiću

1″Markovac” sa također 1300 skijaša po satu

2. dupli, sidro-lift “Babanovac” kapaciteta 2100 skijaša po satu

3. posljednje izgrađeni ski-lift “Visovi” ima kapacitet od 900 skijaša po satu

4. 2 “Baby” ski-lifta za djecu i početnike sa kapacitetom od 300 skijaša za jedan sat. Ovaj  lift  opremljen je reflektorima za noćno skijanje te su staze otvorene svaku noć od 18:30 do 21:30h.

5. “Ugar” sa kapacitetom od 800 skijaša za jedan sat (ne radi)

Vlašić – Ski cjenovnik za sezonu 2023/24

Na Babanovcu se nalazi nekoliko velikih parkinga. Jedan je unutar centralnog hotela, a drugi je na bivšem igralištu. Važno je da kada rezervišete smještaj provjerite da li objekat ima vlastiti parking ili ćete automobil morati ostaviti na jednom od ova dva parkinga koja se plaćaju.

Također, na Babanovcu danas postoji pravi mali turistički grad s preko 400 vikendica i nekoliko hotela i pansiona. Smještajni kapaciteti nadmašuju i najveće bh. ski centre, a kvaliteta je također raznolika. Od malih apartmanskih kućica, pa sve do luksuznog SPA-wellness  hotela s 5 zvjezdica. Za goste koji borave u privatnom smještaju važno je napomenuti da postoji veliki broj prehrambenih prodavnica u kojima mogu kupiti sve potrebne stvari za pripremu obroka.

Vanpansionska ponuda je bogata, s mnoštvom kafića sa sunčanim terasama, picerija, slastičarni i caffe/ski barova i mnogobrojnim restoranima koji nude sve narodne  i internacionalne specijalitete. Cijene su niže u odnosu na druge skijaške centre.

Kako doći na Vlašić?

Kroz Travnik prolazi magistralni put M-5 koji grad povezuje sa ostalim centrima. Ova putna komunikacija povezuje Sarajevo i Banju Luku.

Sportsko-rekreacijski centar Babanovac (1260 nm) na Vlašiću povezan je sa Travnikom dvjema asfaltnim saobraćajnicama, prilazni put R-413 i R-413a. Udaljenost Travnik – Babanovac je 28km preko Turbeta (R-413), malog mjesta udaljeno 7km od Travnika, kada se ide prema Bihaću.

Druga moguća veza Travnik – Babanovac je preko prevoja Galica (R-413a), naime ova relacija je kraća 3km ali se preporučuje samo ljeti jer je jako opasna i za vrijeme zimske sezone ova putna relacija je, zbog uskog puta i mogućih odrona, jednosmjerna. Putem je postavljeno dovoljno putokaza, tako da je vrlo lako doći do odredišta.

Putna saobraćajnica Turbe –  Babanovac u dužini 21 km održavase 24 sata u toku zimske sezone. Obavezna je zimska oprema (zimske gume i lanci) te se preporučuje oprezna vožnja zbog poledice i niskih temperatura i do – 20 C.

Redovne autobusne linije na relaciji Travnik – Babanovac su u 10,00 i 15,10 sati, a povratak u 11,35 i 16,00 sati (osim nedjelje). Nedjeljom iz Travnika je polazak u 10,00, a sa Babanovca u 16,00 sati. Cijena 3,50 KM ( 1,80 Eura) u jednom pravcu.

U slučaju lošeg vremena ili nedostatka snijega moguć je posjet vezirskom gradu Travniku kao i posjet rodnoj kući Ive Andrića.

Svim gostima koji dolaze na Vlašić preporučujemo da imaju putničko zdravstveno osiguranje.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content