10 razloga zašto posjetiti Travnik

Starinska bosanska duša još uvijek diše na svakom koraku u travničkim mahalama, u kojima se još uvijek mogu čuti priče iz davnina koje su proslavile grad. I mnoštvo je razloga za posjetiti ga…

Foto: Foto baza

Autorica: Semra Hodžić

Vezirski grad

Travnik je poznat kao grad vezira – u njemu ih je stolovalo ukupno 77. Bio je 150 godina sjedište bosanskog pašaluka i sjedište dva konzulata. Prvi put se spominje 1463. godine kada je kroz njega prošao sultan Mehmed II Osvajač u svom pohodu na Jajce.

 

Foto: Samir Zahirović

Srednjovjekovna tvrđava

Jedan od najvažnijih simbola grada zidine su srednjovjekovne tvrđave s koje se pruža nevjerovatan pogled na travničku čaršiju. Do tvrđave se penjete mahalama sa starim bosanskim kućama i sve vrijeme ćete se osjećati kao da ste prošli kroz vrijeme. Na vrh uzbrdice kameni je mostić preko kojeg stižete na drvene kapije Starog grada. Ulaz se plaća simbolično, a unutra vas dočekuje prekrasna tvrđava i izložbeni prostor koji će vam prikazati kako se u Travniku nekada živjelo. Prostor tvrđave omiljen je i za photoshootinge, pa ne propustite priliku i sami napraviti nekoliko odličnih fotografija!

 

Foto: Foto baza

Sunčani sat

Travnik se može pohvaliti i sunčanim satom. Ne zna se ni kada ni ko ga je izgradio, ni da li je bio postavljen negdje drugo. No, u vrijeme kad nije bilo digitalnih satova služio je cijeloj čaršiji. Po njemu su se podešavali i mehanički satovi ugrađeni na dvije gradske sahat-kule, kao i ručni satovi imućnijih Travničana koji su u to vrijeme bili istinski raritet. Pored Travnika, sunčani sat u BiH postoji još samo u Tuzli.

Jedini grad u BiH s dvije sahat-kule

Sada će vam zvučati kao da je vrijeme u Travniku izuzetno bitno, ali ono protječe kao i svugdje drugo i za tren oka vam prođe dan, a vi se nagledali silne ljepote i kulturno-historijskog bogatstva. Među neprocjenjivim blagom koje je izgrađeno u vezirskom gradu su i dvije 20-metarske kule iz 18. stoljeća koje su podigli veziri da bi im na sve četiri strane Gornje i Donje čaršije otkucavale vrijeme i bile orijentacija. Po BiH ih ima nekoliko, čak i u blizini Travnika, ali nigdje u BiH nemaju dvije u jednom gradu.

Grad Nobelovca

„Niko nikad u Travniku nije ni pomislio da je to varoš stvorena za običan život i svagdašnje događaje“, riječi su jedinog bosanskohercegovačkog Nobelovca iz oblasti književnosti Ive Andrića koji je rođen baš u ovom gradu na bistroj rijeci Lašvi. Andrić se rodio u mahali Zenjak na broju 9, gdje se i danas nalazi njegova rodna kuća tipične bosanske arhitekture koja je pretvorena u muzej. U njoj ćete danas naći spomen na ovog velikog pisca poput rodne sobe – posvećene romanu Travnička hronika, fototeke s dodjele Nobelove nagrade, biblioteke s umjetničkom zbirkom i “slušaonice”. 

Foto: Furaj.ba

Turistički voz „Ćiro“

Jedan od najinteresantnijih atrakcija Travnika je turistički voz nazvan po popularnom Ćiri, s kojim je lakše obilaziti grad i njegove znamenitosti. Opremljen je modernom audioopremom koja omogućava putnicima da na nekoliko svjetskih jezika saznaju zanimljivosti o objektima i lokacijama pored kojih prolaze. Polazi sa Plave vode, prema Starom gradu i Bašbunaru, Šarenoj džamiji i čaršiji, i nazad.

Foto: Samir Zahirović

Kulturno-historijsko bogatstvo

Grad je to s bogatom historijom o kojem čak i za samo jedan dan možete mnoštvo toga naučiti. Pored već izdvojenih simbola grada, jedan od najatraktivnijih je nedavno restaurirana Šarena ili Sulejmanija džamija u srcu stare čaršije, koja plijeni pažnju zbog neobičnih likovnih dekoracija na njenom vanjskom zidu, ali i u unutrašnjosti. Tu su još i Hadži Ali-begova džamija, Elči Ibrahim-pašina medresa, Zavičajni muzej u Travniku, Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Travniku, a neki od njih proglašeni su i nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.

Foto: Furaj.ba

Blizina Vlašića

Kod Travnika je fantastično i što se za samo pola sata vožnje može stići do pitome planine čudesnih pejzaža, najpopularnije u ovom dijelu BiH – Vlašića. A na Vlašiću gotovo uvijek dobra zabava tokom cijele godine, mnogobrojni događaji, vrhunske ski-staze, odlične staze za planinarenje i brdski biciklizam i vodopadi Ilomske do kojih je užitak prošetati. Na Vlašiću možete sresti i autohtonu bosansku pasminu pasa – tornjake kako čuvaju stada i pomažu pastirima, ali i kupiti nadaleko poznati  vlašićki sir.

Foto: Furaj ba

Plava voda

Plava voda je neizostavno svratište svih onih koji dolaze u Travnik. Voda izvire iz stijene i huči cijelim svojim tokom do Lašve čineći ugođaj neprocjenjivim i opuštajućim. Najljepše fotografije nastaju upravo ovdje, tu se kupuju suveniri, hrane ribice, i naravno, sa Plave vode se ne ide dok se ne popije kahva – obavezno Lutvina koja se servira uz cigaretu i šibice. 

Travnički sir i ćevapi

Gotovo da nema putnika namjernika koji prođe kroz Travnik a da ne svrati negdje da kupi čuvenog vlašićkog i travničkog sira. No, u Travniku se ne propušta svratiti i na legendarne ćevape koji uvijek vode bitku za najbolje sa sarajevskim i banjalučkim, a po serviranju razlikuju se i u lepini.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content