Zima u Mostaru – Advent, koncerti i klizališta za blistav decembar

Šta to Mostar ima što drugi gradovi nemaju? Rekli bismo – Sve.

 

Fotografiju ustupila Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona

Pa krenimo od blistavog ordenja na njegovim reverima. A možemo ih zvati i draguljima u kruni. Važno je da su sjajni. 

Na jednom ordenu, onom iz Londona, piše Nagrada za jedan od deset najpoželjnijih gradova u Evropi. Našem ga je Mostaru dodijelio Wanderlust, najznačajniji britanski turistički magazin. 

Tako mali, a tako veliki

U španskom gradu Santiago de Compostela okitio se nagradom Iter Vitis 2022 kao najbolji vinski grad. Stari most je, prema uglednom španskom listu El Pais, na listi najnevjerovatnijih mostova Evrope zauzeo visoko četvrto mjesto.

Na još jednu prestižnu listu uvrstio ga je veliki CNN. Naime, Mostar je na njihovoj listi među 15 najljepših malih gradova Evrope. Naš, veliki, a mali.

Specijalizirani magazin za putovanja Conde Nast Traveler predstavio je svoju listu najpotcjenjenijih gradova na svijetu, stavivši na njega Mostar sa opisom „grad opuštene energije sa mješavinom osmanske i austrougarske arhitekture“. 

I sve je to Mostar. Kao što su Mostar njegove kaldrme i sokaci, njegov Stari most i manje znane ćuprije i mostovi koji spajaju obale Neretve i ljude na njenim obalama. 

I bura i jugo, i voda i kamen. 

I ništa u tom Mostaru u bijeloj Hercegovini nije kao u Bosni. Ni ljeto ni zima. Zima pogotovo.

 

Fotografiju ustupila Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona

Na muci se prepoznaju Mostarci

Mostarci kažu da onih nekoliko dana kada im padne snijeg na prvu prepoznaju ko je pravi Mostarac, a ko je u grad na Neretvi došao iz nekih ne tako toplih krajeva. Ovi prvi kližu, proklizavaju i padaju, a ovi drugi, kažu ovi prvi, hodaju kao da se ništa ne dešava. Ništa ovo nije čudno ako se zna da je Mostar najtopliji grad u Bosni i Hercegovini, a uz Atenu evropski grad sa najviše sunčanih dana godišnje. 

Zadnje veliko nevrijeme Mostarci su imali 2012. godine, kada je 5. februara izmjereno 88 centimetara napadalog snijega. Snježno nevrijeme trajalo je punih 60 sati i potpuno paraliziralo život u gradu.

Mostar je dugo bio grad koji je uglavnom živio ljeti. Rijeke turista slivale su se njegovim ulicama. Zimi, bez snijega i dosta topao, nije bio primamljiv turistima. Čak su i zanatlije zatvarali svoje radnje u staroj jezgri grada, a skakači nisu imali za koga da skaču.

No, i tu se stvari mijenjaju. Radilo se i uradilo mnogo na dodatnim sadržajima. 

Tradicionalna manifestacija Advent u Mostaru počela je 27. novembra paljenjem prve adventske svijeće i prigodnim koncertom sestara Husar. Mostarci cijene svoje umjetnike i kulturne radnike, pa je glavna i odgovorna za izgled te sjajne večeri bila Karmen Obrdalj, mlada redateljica iz Mostara. 

Više od 30 adventskih kućica i gastro kutak krenuli su sa radom već prvih dana decembra, šireći gradom sreću, veselje, muziku, svjetla i zamamne mirise simeta, krofni, kore citrusa.. 

Snijega možda biti neće, ali će biti klizališta. U parku sjajni dvojac – klizalište i bajka za djecu, trebali bi privući veliki broj posjetitelja. 

 

Ritam, život, pokret

Od 15. decembra 2022. do 1. januara 2023. kroz muzički mozaik adventskih događanja proći će čak 44 različita sadržaja. Organizatori kažu, najbogatiji program do sada. Svake večeri od 19 sati do ponoći na velikoj sceni će biti non stop svirka, po dva benda minimalno, što garantira da će Advent biti ritmičan, živ i pokretan.

Na pozornici u mostarskom parku smjenjivat će se sjajna imena – Ivan Zak, Ivan Rajič i band “Teška tema” te band “New Primitives”. Bit će ponešto i za one koji vole drugačiju vrstu muzike, pa će se na scenu popeti i Mostarski narodni orkestar, kao i tamburaši, DJ-evi, rock i pop sastavi, tribute bendovi, klape i drugo. Naravno, zanemareni neće biti ni najmlađi. 

Za doček Nove godine program će otvoriti grupa Gabriel nakon koje će nastupiti Željko Bebek. Uz njega će Mostarci doslovno „uplesati“ u 2023. 

Dan kasnije, Mostarce i njihove goste zabavljat će muzička senzacija Adi Šoše i grupa Twist.

Sretna vam Nova, dragi Mostarci.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content