Žuta tabija

Žuta tabija

BiH Bucket List Challenge – Izazov #3

Žuta tabija jemjesto gdje vrijedi doći, ako ništa zbog jedinstvenog doživljaja oličenog u panorami, pogledu i zvuku

žuta tabija

Foto: Emira Azganović

Uspon starim dijelom grada vodi do male utvrde nazvane Žuta tabija. Sagrađena je od grubo tesanog kamena, sa sedam vanjskih strana visokih 10 metara, dok je osma, okrenuta prema sjeveru, visoka 27,5 metara. Na sjevernoj strani nalaze se stepenice i jedan objekat za vojnike, a na jugozapadnoj muslimansko groblje.

Kako je nastala Žuta tabija

U srednjem vijeku, na najistaknutijem području, gdje je danas Bijela tabija, sagrađena je tvrđava s pet visokih kula. To je bio razlog zašto je veći dio platoa bio spašen od požara, kada je princ Eugen Savojski spalio cijeli grad 1697. godine, nakon tri dana pljačke.

Godine 1727. bosanski namjesnik Gazi Ahmed-paša Skopljak odlučio je sagraditi zid oko Vratnika. Izgradnja je završena 1739., za vrijeme vladavine Hekimoglu Ali-paše, i na kraju je bilo pet bastiona, tri Kapi-kule kao i pet vrata u zidovima.

Foto: Emira Azganović
Jedan od bastiona sagrađen je na litici Jekovac, nazvan Jekovački bastion, ali je zbog svoje žućkaste boje kamena dobio ime Žuta tabija. U 1878. godini tišina oružja upravo iz Žute tabije označila je kraj otpora i početak austrougarske okupacije grada. Iako je vojska Austro-Ugarske i dalje koristila žuti bastion, muslimanima je i dalje bilo dozvoljeno pucanje topa za vrijeme Ramazana, označavajući kraj posta.
Foto: Emira Azganović
Ramazanski top na Žutoj tabiji posljednjih godina je postao prava atrakcija, kako za Sarajlije, tako i za brojne turiste koji dolaze na Žutu tabiju kako bi uživali u očaravajućem pogledu na glavni grad BiH i kako bi, uz zvuk topa, prekinuli dnevni post dug više od 17 sati, tokom kojeg se odriču svih jela, pića i drugih tjelesnih
užitaka.

Video: Samir Namgalija

Zato što jedan članak nije dovoljan…

RAMAZAN U sARAJEVU