Žuta tabija

BiH Bucket List Challenge

Izazov #3 Uživaj u pogledu na Sarajevo sa Žute Tabije 

Žuta tabija, u ljetnim mjesecima je mjesto koncerata i muzičkih i poetskih večeri, pa se uz muziku i blagi povjetarac može uživati u pogledu na Sarajevo.

žuta tabija

Foto: Emira Azganović

Sa zidina Žute tabije puca pogled na Sarajevo zbog kojeg se vrijedi uputiti uz brdo, uskim uličicama starog dijela grada. U ljetnim mjesecima ovdje se održavaju koncerti i muzičke večeri pa se uz muziku i blagi povjetarac može uživati u pogledu na Sarajevo.

žuta tabija

Foto: Emira Azganović

Sagrađena je od grubo tesanog kamena, sa sedam vanjskih strana visokih 10 metara, dok je osma, okrenuta prema sjeveru, visoka 27,5 metara. Na sjevernoj strani nalaze se stepenice i jedan objekat za vojnike, a na jugozapadnoj muslimansko groblje.

Kako je nastala Žuta tabija

U srednjem vijeku, na najistaknutijem području, gdje je danas Bijela tabija, sagrađena je tvrđava s pet visokih kula. To je bio razlog zašto je veći dio platoa bio spašen od požara, kada je princ Eugen Savojski spalio cijeli grad 1697. godine, nakon tri dana pljačke.

Godine 1727. bosanski namjesnik Gazi Ahmed-paša Skopljak odlučio je sagraditi zid oko Vratnika. Izgradnja je završena 1739., za vrijeme vladavine Hekimoglu Ali-paše, i na kraju je bilo pet bastiona, tri Kapi-kule kao i pet vrata u zidovima.

Foto: Emira Azganović
 
Jedan od bastiona sagrađen je na litici Jekovac, nazvan Jekovački bastion, ali je zbog svoje žućkaste boje kamena dobio ime Žuta tabija. U 1878. godini tišina oružja upravo iz Žute tabije označila je kraj otpora i početak austrougarske okupacije grada. Iako je vojska Austro-Ugarske i dalje koristila žuti bastion, muslimanima je i dalje bilo dozvoljeno pucanje topa za vrijeme Ramazana, označavajući kraj posta.
 
 
 
 
Foto: Emira Azganović

Ramazanski top

Ramazanski top na Žutoj tabiji posljednjih godina je postao prava atrakcija, kako za Sarajlije, tako i za brojne turiste koji dolaze na Žutu tabiju kako bi uživali u očaravajućem pogledu na glavni grad BiH i kako bi, uz zvuk topa, prekinuli dnevni post dug više od 17 sati, tokom kojeg se odriču svih jela, pića i drugih tjelesnih
užitaka.
Izazov #3 – Uživaj u pogledu na Sarajevo sa Žute Tabije 

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili Žutu tabiju.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

STARE SARAJEVSKE ČESME

VIJEĆNICA, DIVA MEĐU SARAJEVSKIM ZDANJIMA

TREBEVIČKA ŽIČARA – TOP ATRAKCIJA SARAJEVA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content