Američki turistički portal hvali: Zašto biste trebali posjetiti BiH?

Jedna od najvećih američkih turističkih stranica posvećenih putovanjima objavila je tekst o Bosni i Hercegovini pod naslovom “Manje poznata destinacija u Evropi, gdje s uzbuđenjem dočekuju nove posjetitelje”.

 

Autor teksta posebno ističe gostoljubivost građana naše zemlje, visok stepen sigurnosti za turiste i pristupačnost putovanja u BiH s finansijskog aspekta.

Tekst zapravo i započinje napomenom kako npr. “Francuzi kolutaju očima na Amerikance zapanjene prizorima Pariza”, a “italijanski konobari su malo previše otvoreni kada primaju narudžbe”, što u BiH neće doživjeti. 

“Srećom, nije se cijela Evropa odljubila od Amerikanaca: postoji posebno jedno odredište koje ne samo da potiče strance da ga posjete, nego su domaći ljudi zapravo i uzbuđeni što ih mogu ugostiti”, navodi se u tekstu.

Zašto bi trebali posjetiti BiH?

“BiH inače ne bi bila visoko na vašoj listi mjesta za posjetiti, osim ako niste dobro upućeni u geopolitiku i ako ste čuli za bosanski rat devedesetih”, navodi se u tekstu koji obiluje živopisnim fotografijama sa ulica Sarajeva i Mostara, još jednom posebno napominjući kako će Bosanci i Hercegovci učiniti sve kako bi se njihovi gosti osjećali “kao dio porodice”.

“Nije neobično da se mještani sprijatelje s gostima i veselo ih pozovu u svoju porodičnu kuću na domaći sir i rakiju, osnovno balkansko piće, budući da su mnogi mali gradovi i sela u srcu Hercegovine zadržali svoje stoljetne ugostiteljske vrijednosti”, opisuje autor te navodi i statističke podatke iz oblasti turizma za našu zemlju iz prošle godine, kada je BiH zabilježila 1,9 miliona noćenja, što je 81 posto više u odnosu na 2021. godinu, ali još uvijek zaostaje za rekordnim brojkama koje bilježe neki od njenih susjeda, poput Hrvatske, Crne Gore i sve popularnije Albanije.

Autor teksta dodaje kako se BiH obično zanemaruje kao ljetna destinacija, budući da se njena morska obala proteže tek na dvadesetak kilometara. No ističe da to ne znači da BiH nedostaje prirodnih ljepota: sa svojom mediteranskom faunom, ugodnim vremenom, prekrasnim kristalno čistim jezerima, netaknutim rezervatima i slikovitim krajolikom Dinarskih Alpa koji se proteže kroz njen centar, što zemlju čini mjestom za bijeg u prirodu.

Od prirodnih ljepota autor navodi naše nacionalne parkove Sutjeska, Kozara i Una, koji obiluju prirodnim ljepotama ali i historijom.

Također navodi i kako naša zemlja fascinantnu kulturu, od glavnog grada Sarajeva, gdje je ubijen austrougarski prestolonasljednik i nadvojvoda Franc Ferdinand, do bajkovitog grada Mostara, poznatog po svom rekonstruiranom kamenom mostu koji se proteže preko rijeke tirkizne boje.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content