BiH na listi najjeftinijih evropskih destinacija

Američki magazin “Travel Off Path” uvrstio je Bosnu i Hercegovinu na listu najpovoljnijih evropskih destinacija za 2024. godinu.

Foto: Furaj.ba

“Još uvijek na Balkanskom poluotoku, Bosna i Hercegovina je još jedan skriveni dragulj Evrope koji je dugo bio zanemaren zbog povezanosti s ratom iz devedesetih i sada nepostojećom, socijalističkom državom Jugoslavijom, koju je dijelila sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom i drugima”, navodi se u opisu naše države, te se dodaje kako je ona nezavisna i jedna od najrazličitijih država na kontinentu, gdje žive muslimani i kršćani, kao i da se može pohvaliti velikim brojem kulturno-historijskih znamenitosti.

“Za početak, u BiH se nalaze dva najlegendarnija mosta u Evropi. Jedan od njih – Stari most dominira horizontom Mostara, nadvijajući se nad brzom, kristalno čistom rijekom Neretvom, dok je Latinska ćuprija u Sarajevu mjesto gdje je ubijen Franz Ferdinand”, istakli su iz ovog magazina.

Amerikanci su objasnili kako naša zemlja ima pristup Jadranskom moru, te da je Neum jedan od pristupačnijih gradova kada je riječ o cijenama uprkos tome što se nalazi na moru i u blizini Dubrovnika, koji se smatra jednim od najskupljih lokacija u regiji.

“Bosna je također prepuna drevnih, kamenih gradova i prekrasnih prirodnih mjesta, poput vodopada Kravice, osvježavajućeg mjesta za kupanje u vrućim ljetnim mjesecima, i turističkog pojasa Neuma, njegovog jedinog grada na obali”, napisali su.

Pored Neuma, preporučili su posjetu Mostaru i Sarajevu, koji također nude jeftini i istovremeno pristojan smještaj te hranu i gradski prijevoz.

“Sveukupno, sedmičnni boravak u uglavnom ugodnoj Bosni i Hercegovini košta vas samo 520 američkih dolara, uključujući sve osim avionskih karata”, naveli su Amerikanci.

Na listi su iz regije, pored naše zemlje, dodali još Albaniju i Bugarsku.

Za sedmični boravak u Albaniji prema njihovim procjenama potrebno je izdvojiti otprilike 546 dolara po osobi, a u Bugarskoj 1.127 dolara.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content