Istražili smo: Koliko koštaju ulaznice za nacionalne parkove u BiH?

Bosna i Hercegovina ima četiri nacionalna parka – Sutjeska, Kozara, Una i Drina, kao i pet parkova prirode – Hutovo blato, Blidinje, Bardača, Prača i Tara. Ukupna površina zaštićenog područja Bosne i Hercegovine iznosi 57.83694 hektara, što predstavlja 1,13 posto od njene ukupne teritorije.

NP Sutjeska
Zelengora; Foto: Furaj.ba

Istražili smo koliko koštaju ulaznice za nacionalne parkove u našoj zemlji.

Piše: S. Hodžić

Plitvička jezera – čarolija prirode

Nacionalni park Sutjeska

Nacionalni park “Sutjeska“ je najstariji i najveći nacionalni park u Bosni i Hercegovini  koji se prostire na 16.052,34 ha, a više od 66 posto pokriveno je šumama, dok ostatak čine livade, pašnjaci i goleti.

Čuva najraznovrsniji kompleks ekosistema u BiH, koji je i jedan od najosebujnijih na prostorima jugoistočne Evrope. U srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica (1.434 ha), najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja Nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija i uplitanje čovjeka.

Na jednom području ljubitelji prirodnih ljepota mogu vidjeti sve što požele – od pitomih dolina, gustih šumskih kompleksa, planinskih pašnjaka do visokih planinskog masiva, a na području Nacionalnog parka nalaze se i mnogobrojni spomenici starije i novije historije. U spomen na bitku na Sutjesci, na Tjentištu je izgrađen memorijalni kompleks, kao i spomen-kuća Bitke na Sutjesci.

Sutjeska Vodopad Skakavac - Furaj.ba
Vodopad Skakavac u Perućici; Foto: Furaj.ba

Cijena ulaznice za Nacionalni park Sutjeska iznosi 5 KM. Više informacija o turama kroz park, smještaju i događajima možete pronaći na ovom linku.

Nacionalni park Kozara

Planina Kozara koju još zovu i „krajiškom ljepoticom“ smještena je na sjeverozapadu BiH i svojevrsna je vazdušna banja, jedinstvena po brzini regeneracije crvenih krvnih zrnaca. Ovo je mjesto gdje možete dišući punim plućima uživati u prelijepim ambijentima kozaračkih šuma, baveći se raznim aktivnostima. Planinarenje, biciklizam, sportsko penjanje i skijanje čine boravak na Kozari potpunim. Obilježene pješačke staze pružaju izvrsnu priliku da upoznate ovu planinu, uživate u njenim slikovitim pejzažima, a istovremeno poboljšate svoju psihofizičku kondiciju.

Foto baza- Ajdin Kember

Ulaz u nacionalni park se naplaćuje po osobi, i to:

2 KM za odrasle

1 KM za djecu

Ulaznica je doprinos za zaštitu, očuvanje i promovisanje Nacionalnog parka “Kozara”.

Kompletan cjenovnik možete pogledati na ovom linku.

Nacionalni park Una

Područje Nacionalnog parka Una se nalazi na krajnjem zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, na području Grada Bihaća i pripada Unsko-koranskoj zaravni, a obuhvata dolinske dijelove rijeke Une i Unca i orografske padine planina Plješevice, Grmeča i Osječenice. Nacionalni park Una se prostire dolinom gornjeg toka rijeke Une kao i oko kanjona rijeke Unac, desne pritoke Une, sve do rječice Krke na zapadu.

Smaragdna rijeka Una se prostire na dužini od 80 kilometara. Bogata je slapovima, vodopadima i brzacima. Ovo je prava poslastica za ljubitelje ekstremnih sportova poput raftinga i ronjenja. Na području nacionalnog parka Una se nalazi preko 170 različitih vrsta biljaka od kojih su neke endemske, poput Campanile unensis – unske zvonćice. Tridesetak vrsta riba i veliki broj riječnih rakova, pravi su raj za ribolovce. Posebno je zanimljiva čovječja ribica koju nalazimo u slivu Une, u podzemnim vodama Grmeča.

Nacionalni park Una
Foto: Furaj.ba

Bilo da se odlučite na posjetu Martin Brodu, Štrbačkom buku, Kulen Vakufu ili se odlučite za neku aktivnost – cijene su različite, ali vrlo povoljne i razlikuju se cijene za odrasle, djecu i penzionere, i počinju od 2 KM.

Kompletan cjenovnik pogledajte na ovom linku.

Nacionalni park Drina

Foto: Furaj.ba

Nacionalni park „Drina“ je najmlađi nacionalni park na teritoriji Bosne i Hercegovine i prostire se na 6.315 ha. Izdvaja se po svojim izuzetnim prirodnim vrijednostima i raznovrsnosti životinjskog svijeta.  Osnovne vrijednosti su staništa endemičnih i reliktnih biljnih vrsta, prije svega Pančićeve omorike te klisurasto- kanjonska dolina rijeke Drine i njenih pritoka.

Od značajnih kulturno-historijskih spomenika ovog kraja do prirodnih atrakcija poput kanjona Drine, jezera Perućac – sve možete pogledati besplatno, a više informacija saznajte na ovom linku.

Park prirode Hutovo blato

Foto: Fotobaza, Ajdin Kamber

Na jugu Hercegovine, u tipično kraškom ambijentu, sa lijeve strane rijeke Neretve, nalazi se Hutovo blato, jedinstvena submediteranska močvara u Europi. Poznato je od davnina kao zelena oaza, sa obiljem vode u kojoj je uvjete za život našao veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Močvara je interesantna i značajna sa ornitološkog, ihtiološkog, znanstvenog, ekološkog i turističkog stajališta.

Hutovo blato se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica na području Europe.

ULAZNICA U „PARK PRIRODE HUTOVO BLATO“

Za djecu i učenike – 1,00 KM

Za sve ostale domaće posjetitelje – 2,00 KM

Za inozemne posjetitelje 4,00 KM

Za invalide – besplatno

Ulaznica uključuje: parking vozila-autobusa i dr. komunalne usluge (korištenje toaleta, održavanje čistoće, šetnju i razgledanje edukativnih sadržaja bez vodiča).

Cjenovnik ostalih usluga možete pogledati na ovom linku.

Park prirode Blidinje

Park prirode Blidinje prostire se na 364 km², na prostoru tri općine (Posušje, Tomislavgrad i Jablanica). Zapadnu granicu parka čini Vran planina, jugoistočnu Čvrsnica, a sportsko-rekreacijski centar Risovac smjestio se u podnožju tih planina na nadmorskoj visini od 1800 m.

Do Blidinja se stiže iz Jablanice putem dužine oko 25 km od čega je 15 km makadam. Zimi se redovno održava, te je moguće doći do skijališta. Udaljenost iz Tomislavgrada do Blidinja je oko 26 km (10-ak km je makadam), a iz pravca Posušja 28 km.

Plaćaju se samo usluge u skijaškom centru.

Ski centar Blidinje | Furaj.ba

Park prirode Blidinje prostire se na 364 km², na prostoru tri općine (Posušje, Tomislavgrad i Jablanica). Zapadnu granicu parka čini Vran planina, jugoistočnu Čvrsnica, a sportsko-rekreacijski centar Risovac smjestio se u podnožju tih planina na nadmorskoj visini od 1800 m.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content