National Geographic: Šest nezaobilaznih avantura u Hercegovini

Novinarka uglednog magazina National Geographic boravila je u Hercegovini i otkrila nam je kojih to šest avantura smatra da ne smijete propustiti.

 

Istočnoevropska regija Hercegovine nudi beskrajne mogućnosti za avanturu na otvorenom, od vožnje biciklom kroz borove šume do istraživanja vodopada.

Prožeta historijom i prepuna nesvakidašnjih pejzaža, Hercegovina — južna polovina Bosne i Hercegovine — je neopjevani mediteranski bijeg. Šetnja popločanim ulicama glavnog grada regije – Mostara, čini kao da se vraćate u prošlost, s njegovim bujnim potocima, srednjovjekovnim kulama i očaravajućim kamenim građevinama. Međutim, zalutajte dalje od toga i razotkrivaju se čari regije, od mirisnih staza na brdima koje samo mole za planinarenje do gledanja divljih konja izbliza u Dinarskim Alpima”, navodi Gullesppie u uvodu teksta.

Ove avanture ona predlaže:

Idite na divlje kupanje na slapove Kravice

Slapovi Kravice nedaleko od Ljubuškog čine prirodni vodeni amfiteatar visok 30 metara i širok 120 metara. Najžešći su – i fotogeničniji – u proljeće, kada ih prati efekat magle i vodene pare. Ljeti su mirniji; plitki bazen je idealan za kupanje sa hladnom, plavo-zelenom vodom i puno kamenja na kojima se možete uživati. Niz uskih drvenih staza prolazi preko bazena i postoji dovoljno prilika za iznajmljivanje kajaka dalje nizvodno. Utažite žeđ u jednom od barova pored bazena.

Zipline iznad historijskog dijela grada Mostara

Smješten u srcu Hercegovine, Mostar je peti po veličini grad u zemlji i dom je jedinstvenog lonca za topljenje kultura. Najupečatljiviji od svega je Stari most (Stari most), koji je pod zaštitom UNESCO-a, koji je 1566. godine završio osmanski arhitekta Mimar Hajruddin. Sa historijom jednako zapanjujućom kao i njeno inženjerstvo, najbolje se vidi sa minareta Koski Mehmed-pašine džamije. Za jedinstveniju perspektivu, uzmite adrenalinski zipline sa vrha Fortica Hill, koji se nalazi odmah izvan grada. Klizi 1.000 metara preko prekrasnih stjenovitih brda i samog grada, prije nego što završi na plaži uz rijeku koja se nalazi direktno ispod mosta. Štaviše, poznato je da lokalno stanovništvo sa Starog Mosta prkosi smrti skokovima u rijeku; postoji čak i godišnji festival skakanja s mosta u julu.

Popnite se na svetu međugorsku planinu Križevac
Prema lokalnoj legendi, 1981. godine Djevica Marija se ukazala šestero djece u gradu Međugorju, prenoseći poruke mira i molitve. Iako ovo navodno čudo Katolička crkva nikada nije službeno odobrila, glas o ukazanjima se proširio i sada u Međugorje godišnje putuje oko milion hodočasnika. Bez obzira na to da li ste vjernik ili ne, tri do četiri sata penjanja uz stjenoviti Križevac (poznatiji kao Cross Mountain) vrijedi spektakla. Gomile hodočasnika mole se na postajama križnog puta koje su se razilazile u intervalima, a na vrhu se nalazi divovski križ iz 1933. godine i prekrasan pogled na grad i okolnu obalu Jadrana.

Brdski biciklizam u Parku prirode Blidinje

Park prirode Blidinje, koji se nalazi sjeverno od Mostara, monumentalan je krajolik planina i endemskih šuma bosanskog bora, koji se najbolje doživi na brdskom biciklizmu. Razne kompanije nude mnoge rute pogodne za sve nivoe kondicije, uključujući mnoštvo stajališta za divljenje pogledom. Izdvajamo selo Masna Luka, sa svojom geometrijskom crkvom i izvorima pitke vode, prije vijuga na Blidinjsko jezero i nekropolu stećka (srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika isklesanih likovima i simbolima) na Dugom Polju. Zajedno sa još 27 sličnih lokaliteta širom Balkana, dugopoljski stećci čine UNESCO-vu svjetsku baštinu.

Idite na safari sa divljim konjima

Prije sedamdeset godina, farmeri koji su radili preko Dinarskih Alpa zapadne Bosne i Hercegovine oslobodili su radne konje kako je mehanizacija preuzela vlast. Oni su napredovali i razmnožavali se, a sada ovih veličanstvenih stvorenja ima oko 800. Idite na safari sa divljim konjima u podnožju planine Cincar i vidjet ćete krda kako grmljaju ili se okupljaju da piju iz korita koje su ostavile napuštene farme mlijeka. Najbolje od svega, uglavnom su pitomi i često će prići turistima. Neke ture uključuju zaustavljanje na vidikovcu s pogledom na Glamočku dolinu, gdje je tišina duboka. Uparite svoje iskustvo s piknikom i ručajte s konjima svuda oko vas. 

Istražite podzemni svijet pećine Vjetrenica

Pećina Vjetrenica — samo šest milja od hrvatske granice — najveći je pećinski sistem u Bosni i Hercegovini, sa nešto više od četiri milje otkrivenih tunela. Pešačka tura sa vodičem istražuje skoro 2000 stopa od njih, obilazeći pećinska jezera, vodopade i limenke.

Sve avanture koje je autorica navela i mi smo uvrstili na listu našeg BiH Bucket List Challengea, pa ako niste već – pridružite nam se!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content