Originalni recept za ćevape

Kad god se okupljamo – bilo u prirodi, na roštilju u bašti ili uz porodični ručak – jedno jelo uvijek se nekako nađe u centru pažnje: ćevapi. Donosimo vam recept za ćevape, omiljeni klasik domaće kuhinje, jer zašto da ne, možda je baš danas pravi dan da zamirišu s vašeg tanjira.

Foto: Pixabay

 

Kako napraviti savršene ćevape?

Ako želite da ćevapi koje pripremite kod kuće mirišu i imaju ukus kao iz najbolje ćevabdžinice – tu smo da vam pomognemo. Donosimo vam originalni recept za ćevape koji garantuje meke, sočne i aromatične zalogaje, idealne za svako druženje.

Sastojci:

  • 2 kg sitno mljevenog mesa (najbolja kombinacija: 1,5 kg junetine ili teletine + 500 g janjetine ili ovčetine)

  • 5 čehni bijelog luka

  • 10 g sode bikarbone

  • 20 g soli

  • 100 ml vode

  • 50 ml mineralne (gazirane) vode

  • 1–2 kašičice bibera (po ukusu)

Priprema:

Bijeli luk protisnite ili sitno nasjeckajte, pa ga pomiješajte sa 100 ml vode i kratko prokuhajte. Ohladite vodu s lukom, pa je zajedno s mineralnom vodom, solju i biberom prelijte preko mesa. Dobro izmiješajte smjesu – rukama ili mikserom za meso – i ostavite je da odmara. Najbolje preko noći u frižideru, a ako nemate toliko vremena, barem tri sata.

Nakon toga, sodu bikarbonu razmutite u malo vode i dodajte mesu. Ponovo dobro izmiješajte. Kada masa postane kompaktna, formirajte ćevape – kako god vam je najlakše – rukom, pomoću kalupa ili špricom. Pokrijte ih prozirnom folijom i vratite u frižider na sat vremena.

Foto: Furaj.ba

 

I najvažnije – pečenje!

Najukusniji su kad se peku na jakoj vatri, direktno na roštilju. Kad zamirišu – znate da su gotovi!

Posluživanje:

Ćevape servirajte u somunu ili lepinji, uz ono što vam srce poželi: kajmak, ajvar, crveni luk ili svježi kupus. Uživajte u svakom zalogaju!

Zato što jedan članak nije dovoljan…

SARAJEVO – GDJE JEDU LOKALCI?

VJEČNA DEBATA: ČIJI ĆEVAPI SU BOLJI I UKUSNIJI

KAŽU ĆEVAPI SU TO

BANJALUČKI ĆEVAPI SVOJU SLAVU I OKUS DUGUJU JEDNOM ITALIJANU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content