Donosimo vam recept za ćevape, jedan od omiljenih specijaliteta domaće kuhinje, stoga baš njih možete odabrati da vam se danas nađu na jelovniku.
Foto: Furaj.ba
Donosimo originalni recept kako ih napraviti:
Sastojci
2 kg sitno mljevene junetine, teletine, ovčetine ili janjetine (najbolja kombinacija: 1,5 kg junetine ili teletine i 500 g janjetine ili ovčetine)
5 čehni bijelog luka
10 g sode bikarbone
20 g soli
100 ml vode
50 ml mineralne (gazirane) vode
1-2 kašičice bibera
Recept za ćevape – Priprema:
Bijeli luk protisnite kroz presu ili izrežite na što sitnije kockice. Pomiješajte ga sa 100 ml vode i kratko prokuhajte. Ostavite vodu od bijelog luka da se ohladi pa skupa sa mineralnom vodom, solju i biberom prelijte preko mesa. Smjesu dobro promiješajte i pustite da odstoji, najbolje preko noći u frižideru, a najmanje tri sata ako ćete je koristiti tog dana. Kad odstoji, sodu pomiješajte s vodom, pa prelijte preko mesa. Ponovo rukama ili kuhinjskom mašinom premijesite. Formirajte ćevape na najbolji način, zatim ih prekrijte prozirnom folijom pa stavite na jedan sat u frižider.
Najukusniji su kad ih pečete na jakoj vatri na roštilju.
Poslužite sa somunima ili lepinicama, zavisi kako volite, a od priloga najbolje idu kajmak, ajvar, crveni luk i kupus.
Prijatno!
Zato što jedan članak nije dovoljan…
TASTE ATLAS 2020: ĆEVAPI NA 30. MJESTU NAJBOLJIH TRADICIONALNIH JELA NA SVIJETU
VJEČNA DEBATA: ČIJI ĆEVAPI SU BOLJI I UKUSNIJI
BANJALUČKI ĆEVAPI SVOJU SLAVU I OKUS DUGUJU JEDNOM ITALIJANU