Plava ili Sultanahmetova džamija – stambolski dragulj

Plava džamija ili Sultanahmet džamija je jedna od najpopularnijih u Istanbulu. Prvo ime nosi po unutrašnjoj dekoraciji, pločicama plave i zelene boje na zidovima i kupoli. Drugo po sultanu u čije vrijeme je građena, sultanu Ahmetu I.

Foto: Furaj.ba

Fotografije: Furaj.ba

Nalazi se nasuprot Aja Sofiji i smatra se da ju je sultan izgradio ne bi li njome parirao veličini i sjaju Aja Sofije. Njenih veličanstvenih šest minareta i kupola mogu se vidjeti miljama daleko kako svjetlucaju pod sunčevim zrakama. Također, predstavlja i važno sastajalište i centar dešavanja za ovaj dio grada.

Foto: Furaj.ba

Njeno pravo ime zapravo je ”Sultanahmet Camii”, u prijevodu džamija sultana Ahmeda, i sagrađena je između 1609. i 1616. godine. Dao ju je sagraditi sultan Ahmed, koji je po dolasku na prijestolje 1603. godine imao svega 13 godina. Gradnju ove prelijepe džamije naredio je s tek navršenih 19, no nije dočekao da vidi njenu ljepotu. Preminuo je godinu dana prije završetka izgradnje s napunjenih 27 godina.

Foto: Furaj.ba

No, dok se Plava džamija gradila sultan je i sam sudjelovao. Alat koji je koristio danas se čuva u čuvenoj Topkapi palači koja se nalazi odmah uz džamiju, a služila je kao dvor turskih sultana.

Foto: Furaj.ba

Postoji i jedna anegdota vezana za gradnju džamije, vezana za njene minarete. Naime, priča se da je sultan od arhitekte tražio zlatne (altin) minarete, a arhitekt je to shvatio kao šest (alti) minareta. Do tada, šest minareta imala je samo Sveta džamija u Mekki, stoga je, kako bi se smirile tenzije, na tu džamiju dodan i sedmi minaret.

Ljepota Plave džamije je i u svjetlosti koja je obasjava kroz čak 260 prozora. Nekada se na njima nalazilo originalno oslikano staklo, no danas su na prozorima samo replike.

Foto: Furaj.ba

Ono zbog čega je zovu Plavom džamijom su pločice u njenom enterijeru, kojih ima 20 hiljada i svaka je ručno izrezana i obojena. Među njima najstarije su one oslikane motivima cvijeća i drveća, a vidljivi su i apstraktni motivi.

Foto: Furaj.ba

Osim prostora za molitvu, u okviru Plave džamije nalaze se i drugi objekti poput škole za visoko obrazovanje, bolnice, kuhinje, osnovne škole, bazara i porodične grobnice sultana. U džamiji se također nalazi i muvekithana u kojoj su astronomi računali vrijeme molitve i ostale važne datume u kalendaru.

Foto: Furaj.ba

Kada je posjetiti?

Najbolje vrijeme za posjetu Plavoj džamiji je u ranim jutarnjim satima kada su gužve manje. Džamija je otvorena svaki dan, a ulaz u nju je besplatan. Nakon posjete Plavoj džamiji prošetajte se vrtovima između Aja Sofije i nje, te posjetite Arasta bazar gdje možete kupiti tradicionalne i autentične suvenire Turske.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

ISTANBUL – VRATA ORIJENTA

AJA SOFIJA – REMEK DJELO VIZANTIJSKE ARHITEKTURE

TOPKAPI PALATA

GRANDIOZNA DOLMABAHČE PALAČA- RASKOŠ I EKSTRAVAGANCIJA 19. STOLJEĆA

KAPALI ČARŠIJA – MJESTO KOJE SE U ISTANBULU NE ZAOBILAZI

FRANCUSKA ULICA U ISTANBULU

ISTANBULSKI MOSTOVI

ISTANBULSKA KARTICA ZA JAVNI PREVOZ

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content